Erilaiset suoliston alueen oireet, kuten vatsanväänteet ja krampit, ripuli tai limainen uloste, ovat hyvin yleisiä vaivoja. Meidän olosuhteissamme infektio on harvoin pitkittyneiden suolisto-oireiden taustalla. Tärkeää on poissulkea vakavat hoitoa vaativat syyt, kuten tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksusuolen tulehdus ja Crohnin tauti), suoliston pahanlaatuiset kasvaimet ja merkittävät yleissairaudet. Laktoosi-intoleranssi on usein pitkittyneen ripulin taustalla, ja keliakiakin kannattaa poissulkea. Yleisin syy kuukausia kestäneisiin suolioireisiin on silti ärtyneen suolen oireyhtymä, jonka hoito on pitkälti elämäntapa- ja ruokavaliohoitoa.
Varsinkin matkan aikana tai sen jälkeen alkaneissa suolivaivoissa on syytä epäillä myös suolistoinfektiota. Jos oireet pitkittyvät, on aiheuttajana usein alkueläin. Seulontatutkimuksena käytetään useimmiten nukleiinihappojen osoitus (F-ParaNhO)
Matkailijoilla yleisimpiä loislöydöksiä ovat alkueläimet. Giardia lamblia ja Entamoeba histolytica ovat lähes aina merkityksellisiä, ja ne hoidetaan aina. Dientamoeba fragilis taas on alkueläin, jonka tiedetään aiheuttavan joillekin potilaille oireita, mutta useimmat sen kantajat ovat oireettomia.
Usein käy niin, että matkalla alkaneen suolioireilun taustalta ei löydy loista tai muutakaan taudinaiheuttajaa perusteellisenkaan näytteenoton jälkeen. Tällöin on useimmiten kyse ärtyneen suolen oireyhtymästä, joka on alkanut oireilla matkalla akuutin ripulin jälkeen. Samoin ärtyneen suolen oireyhtymän kaltaista oireilua ja laktoosi-intoleranssia on varsin usein hoidetun suoliston alkueläininfektion kuten giardiaasin jälkeen, vaikka loinen onkin saatu häädettyä suolesta. Sairastettu infektio on tällöin tehnyt tuhoja suolinukkaan, jolla kestää usein kuukausiakin toipua. Hoitona tällaiseen oireiluun on ruokavalio. Yleensä kannattaa syödä runsaskuituista ruokaa ja välttää maitotuotteita, huonosti sulavia kasveja sekä kahvia ja tupakkaa.