Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyjä kysymyksiä HIV-infektiosta

Vastauksia infektiopoliklinikalla usein kysyttyihin kysymyksiin.

Valtaosa hyvässä hoitotasapainossa olevien HIV-potilaiden ongelmista ei liity millään tavalla HIV:iin. Jos sinulle on aloitettu tai vaihdettu HIV-lääkkeitä viime viikkoina tai jos oma puolustuskykysi on alentunut (CD4 alle 0.200), kannattaa ottaa suoraan yhteys Infektioklinikkaan.

Muissa tapauksissa voit kysyä neuvoa esim. omalta terveyskeskus-tai työterveyslääkäriltäsi, jotka voivat tarvittaessa konsultoida infektiolääkäreitä. Ihottumien yhteydessä on muistettava esim. tiettyjen sukupuolitautien kuten kupan mahdollisuus.

Jos oma puolustuskykysi on alentunut (CD4 alle 0.200), kannattaa olla yhteydessä suoraan Infektioklinikkaan, koska flunssan oireiden erottaminen vakavimmista oheissairauksista voi olla vaikeaa. Kaikkien muiden HIV-potilaiden flunssat hoidetaan kuten HIV-negatiivisillakin. Tavanomaisia särkylääkkeitä esimerkiksi ibuprofeeni ja myös influenssan hoidossa käytettäviä lääkkeitä voi käyttää turvallisesti kaikkien HIV-lääkkeiden kanssa.

Hammashoitoon voi hakeutua joko kunnalliselle puolelle tai yksityislääkärille. Lisäksi joillakin paikkakunnilla on vielä erikseen järjestettyjä hammashuollon toimipisteitä verenvälityksellä tarttuvien tautien kantajille. Hammaslääkärin on syytä tietää HIV-tartunnasta.

HIV-positiivisten naisten on tärkeä käydä säännöllisissä kohdunkaulan irtosolunäytteissä (=PAPA –koe tai HPV-testi), koska HIV-positiivisuus lisää kohdunkaulan pahanlaatuisten muutosten riskiä. HIV-poliklinikalta tehdään lähete tähän seurantaan. HIV-positiiviset naiset voivat myös osallistua kunnalliseen kohdunkaulansyövän seulontaan. Gynekologin rutiininomaista seurantaa ei tarvita. Valtaosa vuotohäiriöihin, raskaudenehkäisyyn ja vaihdevuosien hormonihoitoon liittyvistä asioista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa.

Älä koskaan käytä vain osaa HIV-lääkkeistäsi tai pienennettyä/harvennettua annosta. Jos et saa jotain lääkettä lisää, lopeta kaikkien HIV-lääkkeiden käyttö silloin, kun ensimmäinen niistä loppuu. Näin toimittaessa virusmäärä kyllä nousee veressä, mutta virus tuskin kehittää lääkkeille resistenssiä eli vastustuskykyä. Tällöin samat lääkkeet toimivat myöhemmin, kun ne päästään taas aloittamaan täysillä annoksilla.

Sairaala-apteekista saa kolmen kuukauden lääkkeet kerrallaan, tästä säännöstä voidaan joustaa esimerkiksi pitkän matkan vuoksi.

Jos HIV-positiivisella säännöllisesti lääkkeitä käyttävällä henkilöllä on yli kuuden kuukauden ajan kaikissa virusmäärityksissä todettu lääkkeiden tehonneen, seksiin liittyvä HIV-tartunnan riski häviää, vaikka kondomia ei käyttäisikään. Varmista hoitotuloksesi Infektioklinikasta.

HIV-positiivinen tarvitsee edelleen kondomia suojaamaan itseään muilta sukupuolitaudeilta ja mahdolliselta uudelta hankalammalta HIV-tartunnalta erityisesti satunnaisten seksikumppaneiden kanssa. Suomen oikeuslaitoksen kannan mukaan HIV-positiivisen ei tarvitse kertoa omasta tartunnastaan seksikumppaneille, jos hoitovaste on hyvä.

Ensisijaisesti suosittelemme HIV-testausta omalla terveysasemalla, työterveys- tai opiskelijaterveydenhuollossa tai niin sanotun matalan kynnyksen testauspaikoissa. Jos näissä asioiminen ei syystä tai toisesta onnistu, voidaan HIV-testi ottaa myös Infektiopoliklinikalla.

Päivitetty 15.2.2023