Miten infektiotauteja hoidetaan?

Infektion hoidossa mikrobilääkekuuri hävittää taudinaiheuttajan tai ainakin vähentää niiden määrää. Sen lisäksi tarvitaan myös elimistön puolustusmekanismeja kuten veren valkosoluja, vasta-aineita ja muita valkuaisaineita.

Bakteerin aiheuttamaa infektiota hoidetaan bakteerilääkkeillä eli antibiooteilla, tiettyjä virusinfektioita viruslääkkeillä, sieni-infektioita sienilääkkeillä, tuberkuloosia tuberkuloosilääkkeillä ja matoja ja muita parasiitteja parasiittilääkkeillä. Näitä kaikkia lääkeaineryhmiä kutsutaan yleisnimellä mikrobilääke.

Infektion hoidossa mikrobilääkekuuri hävittää taudinaiheuttajan tai ainakin vähentää niiden määrää. Sen lisäksi tarvitaan myös elimistön puolustusmekanismeja kuten veren valkosoluja, vasta-aineita ja muita valkuaisaineita, jotta paraneminen olisi riittävän tehokasta ja vaurioiden korjaantuminen pääsisi käyntiin. Joskus elimistön puolusmekanismit ovat yksinään riittävän tehokkaita, ja mikrobilääkkeitä ei tarvita, kuten viruksen aiheuttamissa hengitystieinfektioissa. Toisinaan tarvitaan jopa kuukausien mittainen hoitokuuri.

Oman puolustuskyvyn toimintaa voi tehostaa noudattamalla terveellisiä elämäntapoja, syömällä monipuolisesti ja riittävästi, välttämällä tupakointia, alkoholin liikakäyttöä ja ylipainoa, liikkumalla ja myös lepäämällä riittävästi. Jos tiedät, että sinulla on riskitekijöitä puolustuskykyä heikentäville sairauksille, kuten diabetekselle tai esimerkiksi HIV-tartunnalle, hakeudu ajoissa tutkimuksiin ja niiden hoitoon, että puolustuskykysi pysyy hyvänä tai palautuu.

 

Kyllä

Päivitetty  29.5.2023