Borrelioosin epäily herää useimmin punoittavan, pinta-alaltaan laajenevan ihottuman vuoksi. Silloin on syytä hakeutua lääkäriin, koska infektio on syytä hoitaa antibioottikuurilla. Ihoborrelioosi tutkitaan ja hoidetaan avoterveydenhuollossa. Levinnyt borrelioosi voi aiheuttaa yleisoireita, kuten lämpöilyä, särkyjä, hermosto- ja niveloireita. Levinnyttä borrelioosia hoidetaan yleensä erikoissairaanhoidossa sairaalan poliklinikalla tai avohoidossa niin, että hoitava lääkäri konsultoi tarvittaessa infektiolääkäriä. Kun hoito aloitetaan varhain, se tehoaa hyvin ja lievittää oireita nopeasti.
Borrelioosi herättää usein paljon pelkoa. Vakavat elinvauriot ovat onneksi varsin harvinaisia, sillä tietoisuuden lisäännyttyä borrelioosi todetaan Suomessa yleensä varhain. Borrelioosiin liittyy myös paljon mystiikkaa ja ylidiagnostiikkaa. Koska sen tiedetään voivan aiheuttaa hyvin monenlaisia oireita, borrelioosista etsitään selitystä moneen vaivaan. Jos diagnoosi on alun perin väärä, myöskään hoito ei tehoa.
Laboratoriot ilmoittavat tartuntatautirekisteriin vuosittain yli 2 000 vasta-ainetestitulokseen perustuvaa borrelioosilöydöstä. Alkuvaiheen ihoborrelioosi todetaan oireiden perusteella, eikä vasta-aineita suositella tutkittavaksi. Terveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään raportoitiin vuonna 2021 yli 6000 käyntiä borrelioosin vuoksi. Borreliaa esiintyy eniten Ahvenanmaalla ja rannikkoseuduilla.