Siirry sivun sisältöön

Miten MRSA-puhdistushoitoon pääsee ja mitä näytteitä otetaan?

MRSA:n tai PVL-toksiinia tuottavan S. aureuksen puhdistushoidon tarvetta, tavoitetta, mahdollisuuksia ja toteutusta pohditaan infektiosairauksien poliklinikalla.

Sitä varten tarvitaan lääkärin lähete. Myös työterveyslääkärit voivat ohjeistaa puhdistushoidon konsultoituaan infektiolääkäriä, jos toteutus on käytännöllisempää toteuttaa työterveyshuollon kautta. Monet työnantajat kustantavat terveydenhuollon työntekijän puhdistushoidon.

Atooppinen ihottuma ja krooniset haavat altistavat stafylokokin kantajuudelle ja samalla heikentävät puhdistushoidon onnistumistodennäköisyyttä. Jos iho on huonossa kunnossa, se tulisi hoitaa parhaaseen mahdolliseen tilaan ennen puhdistushoidon yrittämistä. Tilanteissa, joissa ihoa ei voida parantaa, puhdistushoitoa ei kannata yrittää, vaan yrittää vähentää ihon infektioriskiä muilla tavoin. Ihon puhtaudesta ja eheydestä huolehtiminen on tärkeää.

Ennen infektiosairauksien poliklinikalle tuloa sairaanhoitaja on yhteydessä perheeseen lähetetietojen perusteella. Jos perheessä on useampia henkilöitä, kaikista perheenjäsenistä voidaan haluta ottaa näytteet, jotta kaikki voitaisiin hoitaa samanaikaisesti. Näytteet otetaan yleensä nenästä, nielusta, nivusista ja mahdollisen paiseen tai sen ruven tai muun infektion kohdalta pumpulitikulla. Sairaanhoitaja ottaa näytteet infektiosairauksien poliklinikalla, jos näytteenottokohtia on monta tai niitä ei voida hygieniasyistä ottaa laboratorion tiloissa. Näytteet otetaan kerran, jos henkilöstä on aiemmin jo todettu kantajuus. Jos henkilöstä ei ole koskaan katsottu seulontanäytteitä eikä löydetty puhdistettavaa bakteeria, näytteet otetaan yleensä kahteen kertaan (kahtena eri päivänä).

Päivitetty 15.9.2022