Mikrobilääkehoidon haittavaikutukset

Mikrobilääkehoitoon voi liittyä allergiaoireita, antibioottiripulia (Clostridium difficile) ja lääkekohtaisesti muitakin sivuvaikutuksia ja lääkeaineyhteisvaikutuksia.

Allergiaoireet

Jos kyseistä lääkettä ei ole saanut koskaan aiemmin, mutta allergisoituminen tapahtuu hoidon aikana, esimerkiksi ihottumaoireita voi tulla runsaan viikon sisällä. Jos lääkettä on saanut aiemmin, allergiaoireet voivat tulla välittömästi uudella altistuskerralla ensimmäisten lääkeannosten kohdalla. Kutiseva rintakehään, selkään ja raajojen tyviosiin ilmaantuva nokkosrokkomainen ihottuma on tavallisin allergiaoire, joka yleensä menee ohitse, kun lääkitys lopetetaan ja tarvittaessa vaihdetaan toiseen. Oireenmukaisena hoitona kutinaan voidaan käyttää antihistamiinilääkitystä. Joskus tarvitaan kortisonikuuri. Vakavia oireita voivat olla limakalvo-oireet, hengenahdistus, voimakkaat ihoreaktiot tai verenpaineen laskuun liittyvä heikkovointisuus, jolloin on hakeuduttava välittömästi hoitoon.

Suolisto-oireet

Mikrobilääkkeet vaikuttavat myös muualle kuin infektion kohteeseen eli elimistön normaaliin bakteeriflooraan. Tämän bakteeritasapainon muuttumisen seurauksena voi ilmaantua ripulia tai voimakkaitakin suolitulehdusoireita, joihin liittyy kipua tai kuumetta, tai limakalvojen hiivaylikasvua. Näiden ehkäisemisessä maitohappobakteereista saattaa olla hyötyä. Vakava antibioottiripuli (Clostridium difficile) vaatii hoitoa. Jos antibioottikuurin aikana tai sen jälkeen ilmaantuu pitkittynyttä ripulia tai hankalia suolioireita, ota yhteys hoitopaikkaan. Mikrobilääkkeet muokkaavat suoliston normaalia bakteerikantaa myös siten, että käytetylle mikrobilääkkeelle vastustuskykyiset bakteerikannat saavat ns. kasvuedun muihin verrattuna. Antibioottikuurit suosivat siis vastustuskykyisiä bakteerikantoja, jotka voivat menestyä kantajassaan pitkään, jopa kuukausia hoidon jälkeen.

Yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa

Mikrobilääkkeillä voi olla yhteisvaikutuksia muiden käyttämiesi lääkkeiden kanssa. Kerro lääkärille, mitä muita lääkkeitä käytät. Jos tiedät, että sinulla on munuaisen tai maksan toiminnan vajaus, on hyvä varmistaa, että mikrobilääkettä määräävä lääkäri tietää sen. Joidenkin lääkeaineiden pitoisuudet voivat voimistua tai heiketä muiden lääkkeiden tai maksan ja munuaisen toimintahäiriön seurauksena.

Mikrobilääkkeiden mahdollisista muista haittavaikutusriskeistä saat tietoa paitsi lääkäriltäsi myös apteekista ja lääkkeen tuoteselosteesta.

Edellinen sivu
 

Kyllä

Päivitetty  15.11.2017