Usein kysyttyjä kysymyksiä HIV-infektiosta

Vastauksia infektiopoliklinikalla usein kysyttyihin kysymyksiin.

Haitarin otsikkotaso2
On tullut ihottumaa, pitääkö varata heti aika lääkärille, kun sairastaa HIV:iä?

Valtaosa hyvässä hoitotasapainossa olevien HIV-potilaiden ongelmista ei liity millään tavalla HIV:iin. Jos sinulle on aloitettu tai vaihdettu HIV-lääkkeitä viime viikkoina tai jos oma puolustuskykysi on alentunut (CD4 alle 0.200), kannattaa ottaa suoraan yhteys Infektioklinikkaan.

Muissa tapauksissa voit kysyä neuvoa esim. omalta terveyskeskus-tai työterveyslääkäriltäsi, jotka voivat tarvittaessa konsultoida infektiolääkäreitä. Ihottumien yhteydessä on muistettava esim. tiettyjen sukupuolitautien kuten kupan mahdollisuus.

On flunssan oireita, pääsisikö suoraan infektiolääkärille, koska käyn potilaana HIV:n vuoksi?

Jos oma puolustuskykysi on alentunut (CD4 alle 0.200), kannattaa olla yhteydessä suoraan Infektioklinikkaan, koska flunssan oireiden erottaminen vakavimmista oheissairauksista voi olla vaikeaa. Kaikkien muiden HIV-potilaiden flunssat hoidetaan kuten HIV-negatiivisillakin. Tavanomaisia särkylääkkeitä esimerkiksi ibuprofeeni ja myös influenssan hoidossa käytettäviä lääkkeitä voi käyttää turvallisesti kaikkien HIV-lääkkeiden kanssa.

Minne kannattaa mennä hammashoitoon? Pitääkö kertoa HIV:stä?

Hammashoitoon voi hakeutua joko kunnalliselle puolelle tai yksityislääkärille. Lisäksi joillakin paikkakunnilla on vielä erikseen järjestettyjä hammashuollon toimipisteitä verenvälityksellä tarttuvien tautien kantajille. Hammaslääkärin on syytä tietää HIV-tartunnasta.

Gynekologinen seuranta – missä ja miten se järjestetään?

HIV-positiivisten naisten on tärkeä käydä säännöllisessä gynekologisessa seurannassa mukaan lukien kohdunkaulan irtosolunäytteissä (=PAPA –koe), koska HIV-positiivisuus lisää kohdunkaulan pahanlaatuisten muutosten riskiä. HIV-poliklinikalta tehdään lähete gynekologiseen seurantaan, pääkaupunkiseudulla tämä seuranta on keskitetty Kätilöopiston sairaalaan.

Mitä tehdä, jos osa lääkkeistä pääsee loppumaan? Sairaala-apteekista saa nykyään vain kolmen kuukauden lääkkeet, eikö voi saada lääkkeitä kuudeksi kuukaudeksi?

Älä koskaan käytä vain osaa HIV-lääkkeistäsi tai pienennettyä/harvennettua annosta. Jos et saa jotain lääkettä lisää, lopeta kaikkien HIV-lääkkeiden käyttö silloin, kun ensimmäinen niistä loppuu. Näin toimittaessa virusmäärä kyllä nousee veressä, mutta virus tuskin kehittää lääkkeille resistenssiä eli vastustuskykyä. Tällöin samat lääkkeet toimivat myöhemmin, kun ne päästään taas aloittamaan täysillä annoksilla.

Sairaala-apteekista saa kolmen kuukauden lääkkeet kerrallaan, tästä säännöstä joustetaan esimerkiksi pitkän matkan vuoksi.

Tarvitseeko käyttää kondomia, kun virukset ovat olleet pitkään mittaamattomissa?

Jos HIV-positiivisella säännöllisesti lääkkeitä käyttävällä henkilöllä on yli kuuden kuukauden ajan kaikissa virusmäärityksissä todettu lääkkeiden tehonneen, näyttää HIV-tartunnan riski seksikontaktissa häviävän, vaikka kondomia ei käyttäisikään. Varmista hoitotuloksesi Infektioklinikasta.

HIV-positiivinen tarvitsee edelleen kondomia suojaamaan itseään muilta sukupuolitaudeilta ja mahdolliselta uudelta hankalammalta HIV-tartunnalta erityisesti satunnaisten seksikumppaneiden kanssa. Suomen oikeuslaitoksen tämänhetkisen kannan mukaan HIV-positiivisella on velvollisuus kertoa omasta tartunnastaan seksikumppaneille ainakin, jos kondomia ei käytetä.

Pääseekö HIV-potilaan tyttö/poikaystävä HIV-testiin Infektiopoliklinikalle?

Ensisijaisesti suosittelemme HIV-testausta omalla terveysasemalla, työterveys- tai opiskelijaterveydenhuollossa tai niin sanotun matalan kynnyksen testauspaikoissa. Jos näissä asioiminen ei syystä tai toisesta onnistu, voidaan HIV-testi ottaa myös Infektiopoliklinikalla.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018