Veren rasva-arvojen tavoitteet diabeteksessa

Diabetesta sairastava on muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Siksi rasva-arvojen tavoitteet ovat diabeteksessa muita tiukemmat.

Rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden hoidon tavoitteena on valtimotaudin ilmentymien eli sydänveritulpan, aivoverenkiertohäiriöiden ja alaraajojen valtimokovettumataudin ennaltaehkäisy tai jo olemassa olevan valtimosairauden pahenemisen estämiseen.

Diabetesta sairastavan veren rasva-arvoja seurataan 1–3 vuoden välein laboratoriossa otettavalla verikokeella. Yleistavoitteena diabetesta sairastavilla on plasmasta (merkitään P) mitattuna:

  • P- triglyseridi < 1,7 mmol/l
  • P-HDL kolesteroli naisilla > 1,2 mmol/l ja miehillä > 1,0 mmol/l
  • P-LDL-kolesteroli < 1,4–1,8–2,5 mmol/l yksilöllisen riskin mukaan
  • P-ei-HDL kolesteroli eli kokonaiskolesteroli – HDL-kolesteroli yksilöllisen riskin mukaan < 2,2–2,6–3,4 mmol/l
  • P- ApoB < 0,65–0,80–1,0 g/l yksilöllisen riskin mukaan

Diabeteksen toteamisen yhteydessä ja sen jälkeen tarvittaessa mitataan verikokeesta kaikki rasva-arvot. Seurantaan käytetään usein LDL-kolesterolin pitoisuutta. Aikaisemmin veren rasva-arvot mitattiin aina paastokokeena. Uusimman suosituksen mukaan ne voidaan myös mitata ilman paastoa.

Veren LDL- ja ei- HDL arvojen yleiset tavoitteet on asetettu valtimotaudin riskin mukaisesti. Nämä tavoitetasot koskevat ensisijaisesti plasman LDL-kolesterolipitoisuutta, jonka muutosten yhteydestä valtimotaudin riskiin on olemassa kattavaa tutkimustietoa.

Diabetesta sairastavat kuuluvat pääsääntöisesti suuren tai erityisen suuren valtimotautivaaran ryhmään.

Haitarin otsikkotaso2
LDL-kolesteroli < 2.5 mmol/l ja ei-HDL-kolesteroli < 3,4 mmol/l

Kohtalaisen valtimotaudin riskin ryhmään kuuluvat diabetesta sairastavat, joilla ei ole muita valtimotaudin riskitekijöitä (vanhemmilla tai sisaruksilla ei ole nuoren iän valtimosairautta, ei tupakointia, normaali verenpaine).

LDL-kolesteroli < 1.8 mmol/l ja ei-HDL kolesteroli < 2,6 mmol/l ja vähintään 50 % lasku alkutilanteesta

Suuren valtimotaudin riskin ryhmään kuuluvat ne, joilla on diabetes ilman lisäsairauksia, mutta muu valtimotaudin riskitekijä (vanhemmilla tai sisaruksilla on nuoren iän valtimosairaus, tupakoi, kohonnut verenpaine).

LDL-kolesteroli < 1,4 mmol/l ja ei-HDL-kolesteroli < 2,2 mmol/l ja vähintään 50 % lasku alkutilanteesta

Erittäin suuren valtimotaudin ryhmään kuuluvat ne, joilla on diabetes ja sen lisäsairauksia, kuten valkuaisen eritystä virtsaa tai munuaisten vajaatoiminta sekä valtimotautia jo sairastavat.

dyslipidemia; tyypin 2 diabetes; tyypin 1 diabetes; Diabetes

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021