Ulostenäytteet

Ulostenäytteestä tutkitaan useimmiten tarttuvien bakteeri- ja virusripulien aiheuttajia.

Esimerkiksi norovirus ja kampylobakteeri ovat yleisiä tarttuvan ripulitaudin aiheuttajia. Ulostenäytteestä voidaan tutkia myös piilevää verta ruoansulatuskanavassa tapahtuvan verenvuodon osoittamiseksi.

Ohjeiden mukainen valmistautuminen laboratoriokokeisiin on tärkeä osa onnistunutta tutkimustulosta. Kerrothan laboratoriossa näytettä palauttaessasi, jos et ole noudattanut ohjeita.

Haitarin otsikkotaso2
Miten valmistaudun ulostenäytteen antamiseen?

Tavallisesti saat ulostenäytepurkin ja potilasohjeet etukäteen. Noudata valmistautumisessa potilasohjetta. Useimmiten ulostenäytteen antamiseen ei tarvitse erityisesti valmistautua.

Miten annan ulostenäytteen?

Anna näyte potilasohjeessa kuvatulla tavalla. Siirrä näyte laboratoriosta saatuun näytepurkkiin. Näytepurkkia ei tarvitse täyttää kokonaan. Huolehdi, ettei näytettä tule purkin ulkopuolelle. On tärkeää sulkea korkki huolellisesti. Näytteenannon jälkeen kädet kannattaa pestä huolellisesti saippualla.

Mitä ulostenäytteen antamisen jälkeen?

Mikäli näyte on annettu kotona, se tulee säilyttää ja toimittaa laboratoroioon ohjeiden mukaisesti. Mikäli et pääse heti viemään näytettä laborarorioon, säilytä näyte jääkaapissa tiiviisti suljetussa muovipussissa. Ulostenäytteen antaminen ei vaadi jälkiseurantaa eikä aiheuta rajoituksia normaaliin elämiseen.

Onko ulostenäytteen antamisessa riskejä?Ulostenäytteen antamiseen ei sisälly riskejä.
uloste; virus; kampylobakteeri; seulontatutkimus; bakteerit; ripuli; noro

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023