Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonnalla pyritään havaitsemaan mahdolliset syövän esiasteet varhaisessa vaiheessa.

Suolistosyövän seulonnassa käytetään immunokemiallista ulosteen veritestiä (FIT), jolla etsitään piilevää verta ulosteesta.

Maksuttoman seulonnan piiriin kuuluvat 60-70 vuotiaat vuonna 2023. Seulonta laajentuu asteittain koskemaan vuodesta 2032 alkaen kaikkia 56-74-vuotiaita. Laki velvoittaa kunnat järjestämään suolistosyövän seulonnan asukkailleen.

Suolistosyöpäseulontaan osallistuminen kannattaa, sillä mahdollisen syövän oireet voivat alkuvaiheessa olla epämääräisiä ja jopa puuttua kokonaan. Varhaisvaiheessa havaittu syöpä on todennäköisimmin parannettavissa.

Seulontaan kutsuttavat saavat kotiosoitteeseensa kutsukirjepaketin. Se sisältää kutsukirjeen, näytteenottovälineet ja tarkat ohjeet näytteen ottamiseksi. Ulostenäyte otetaan wc-käynnin yhteydessä ja palautetaan laboratorioon analysoitavaksi. Kutsukirjepaketti sisältää palautuskuoren, jonka postimaksu on valmiiksi maksettu.

Seulontatestin tulos tulee kotiin postitse. Jos ulosteesta on löytynyt verta, vastauksen mukana tulee myös toimintaohje jatkotutkimuksesta sopimisesta. Veren löytyminen ei välttämättä ole oire syövästä, mutta syyn selvittämiseksi jatkotutkimus on tarpeen. Tavallisin jatkotutkimus on kolonoskopia, eli paksusuolen tähystys.

Jos näyte on negatiivinen, eli ei sisällä verta, tutkimukseen osallistunut saa seuraavan seulontakutsun kahden vuoden kuluttua.

 
 

Katso video: Milloin ja miten osallistut suolistosyövän seulontaan? Videon on tuottanut HUS. Ohjeistus on suunnattu Uudenmaan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueille. Ohjeistus on yleispätevä kaikkialla Suomessa, mutta seulonnan yksityiskohdat saattavat vaihdella. Videossa on suomenkielinen tekstitys.

suolistosyöpä; seulontatutkimus; ulostenäyte; ulosteen veri

Kyllä

Päivitetty  10.3.2023