Influenssan riskiryhmät ja jälkitaudit

Riskiryhmään kuuluvat henkilöt voivat kärsiä herkemmin influenssan vakavista komplikaatioista ja joutua sairaalahoitoon.

Vakavan influenssan riskiryhmiin kuuluvat 65 vuotta täyttäneet, pitkäaikaissairaat (kuten sydän- ja keuhkosairaat, syöpäpotilaat), raskaana olevat ja alle 1-vuotiaat. Aikuisilla influenssan yleisimmät komplikaatiot ovat keuhkokuume ja poskiontelotulehdus, harvemmin sydänlihastulehdus. Ikääntyneillä influenssan jälkitautina vakavat pneumokokkibakteerin aiheuttamat taudit, verenmyrkytykset, ovat viime vuosina lisääntyneet.

Pitkäaikaissairailla influenssa pahentaa taustalla olevaa sairautta, esimerkiksi astman oireet voivat vaikeutua. Raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ja influenssaan sairastuminen lisää ennenaikaisia synnytyksiä ja keskenmenoja.

Lapsilla tavallisin jälkitauti on äkillinen välikorvantulehdus, joka ilmaantuu jopa 40 prosentille alle 3-vuotiaista. Suomessa influenssaan menehtyy vuosittain arviolta 500–2 000 ihmistä, ja erityisesti riskiryhmiin kuuluvat henkilöt joutuvat herkemmin sairaalahoitoon.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  15.11.2017