Toiminnalliset vaivat eli dyspepsia

Toistuvat ylävatsavaivat ovat yleisiä. Aikuisilla niitä esiintyy 10–25 prosentilla, naisilla ja miehillä yhtä paljon.

​​​​Toiminnallisista ylävatsavaivoista kärsivillä esiintyy usein lisäksi ärtyvän suolen oireyhtymään viittaavia oireita. Tavallisimmat syyt ylävatsaoireisiin ovat toiminnallinen häiriö (50 prosenttia), refluksitauti (30 prosenttia) ja maha- ja pohjukaissuolihaavat (15 prosenttia).

Dyspepsiassa jokin seuraavista oireista toistuu usein tai esiintyy pitkäaikaisesti:

  • häiritsevä ruokailun jälkeinen täyteläisyyden tunne
  • varhainen kylläisyyden tunne
  • ylävatsakipu tai polttelu (närästys)
  • ylävatsaturvotus
  • pahoinvointi

Tutkimuksessa oireille ei löydy näkyvää syytä

Toiminnallinen häiriö tarkoittaa sitä, että vaivat johtuvat ruoansulatuskanavan häiriintyneestä toiminnasta. Syytä ei tarkoin tiedetä. Joillakin mahalaukku tyhjenee tavallista hitaammin tai elimistö reagoi kivun tunteella mahan ja suolen venytykseen. On myös viitteitä siitä, että mahalaukun yläosa ei rentoudu kunnolla. Joskus esiintyy samanaikaisesti refluksia eli happaman mahansisällön nousua ruokatorveen ja siitä johtuvaa närästystä. 

Toiminnallisista ylävatsavaivoista kärsivillä esiintyy usein lisäksi ärtyvän suolen oireyhtymään viittaavia oireita. Myös nivel- ja fibromyalgiaoireita ja tykytystuntemuksia voi esiintyä. Psyykkiset syyt ja stressi saattavat vaikuttaa vaivojen syntyyn ja pahentaa niitä. 

Infektion aiheuttama ripulitauti voi joskus laukaista ärtyvän suolen oireyhtymän ja myös toiminnallisen ylävatsavaivan. Tupakointi ja perinnölliset ominaisuudet lisäävät riskiä. Mahalaukun pinnallinen helikobakteeri-infektio on yleensä oireeton, mutta jotkut hyötyvät helikobakteerin häätöhoidosta, jos sellainen on todettu.​ Rasvaisen ruoan, kahvin ja alkoholin ei ole selvästi todettu vaikuttavan toiminnallisten vatsavaivojen syntyyn, mutta elimistö voi aina parhaiten, kun ruokavalio on terveellinen ja kohtuullinen.

Toiminnallisten ylävatsavaivojen itsehoito

Ei ole olemassa mitään yhtä yleistä ohjetta, mutta seuraavia keinoja voit kokeilla:

  • Ruokaile rauhallisesti ja pieniä aterioita kerrallaan.
  • Jos huomaat toistuvasti jonkin ruoka-aineen aiheuttaneen oireita, kokeile, helpottaako sen poisjättäminen oloasi.
  • Tulehduskipulääkkeet ärsyttävät usein vatsaa (esimerkiksi Burana, Ibumax, Ketorin, Voltaren), ja lääketauon hyöty voi tulla vasta muutaman viikon päästä. Kipulääkkeenä kannattaa suosia parasetamolipohjaisia valmisteita (esimerkiksi Panadol, Paratabs, Paramax).
  • Voit kokeilla reseptivapaita mahahapon eritystä vähentäviä lääkkeitä (esimerkiksi Zantac, Ranitidin, Pepcid) tai muita närästyslääkkeitä (esimerkiksi Rennie, Antepsin, Gaviscon).
  • Kiireinen elämänrytmi lisää helposti vatsavaivoja ja elämänrytmin rauhoittaminen sekä stressin välttäminen voi vähentää näitä.
Seuraava sivu
ilmavaivat; gastriitti; esophagus; närästys; ruoansulatus; kipu; turvotus; suolisto; vatsa; ylävatsa; refluksi; fundoplikaatio; dyspepsia

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022