Miehen virtsatiekivien ennaltaehkäisy

Tärkein ohje virtsatiekivien muodostumisen vähentämiseksi on virtsan pitäminen laimeana. Tämä toteutuu juomalla riittävästi vettä ja välttämällä suolaa ja hiilihapotettuja juomia.

Ruokavalio

Ruokavaliolla voidaan toisinaan vaikuttaa virtsatiekivien uusiutumiseen. Ruokavalion pitää sisältää runsaasti nesteitä, koska virtsakivet saostuvat väkevässä virtsassa helpommin kuin laimeassa. Juo pitkin päivää, erityisesti aterioiden jälkeen sekä illalla ennen nukkumaan menoa. Suositeltava määrä nestettä on noin kahdesta kolmeen litraa päivässä, mikäli muut sairaudet sen sallivat. Paras juoma on vesi.

Suosi vähäsuolaisia ruokia.

Ruokavaliossa kannattaa suosia vähäsuolaisia ruokia, sillä suolainen ruoka lisää kalsiumin erittymistä virtsaan ja lisää siten virtsakivien muodostusta. Oksalaattien määrää saadaan pienennettyä välttämällä raparperin, karviaismarjojen, mansikoiden, luumujen, pi­naatin, punajuuren, papujen, päh­kinöiden, suklaa­n ja parsan syöntiä. Usein on syytä vähentää myös kahvin, teen ja kaakaon juomista. Liha- ja maitovalmisteita kannattaa käyttää kohtuudella. Lisäksi on hyvä välttää C-vita­miin­iv­al­mis­teiden käyttöä.

Kasvissyöjillä virtsakivitauti on muita harvinaisempi. Runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö muuttaa virtsaa emäksiseksi, jolloin virtsakiviä ei synny niin helposti kuin happamassa virtsassa. Syö kasviksia värikkäästi ja monipuolisesti vähintään puoli kiloa päivässä.​

Päivitetty  31.8.2021

Kyllä