Gå till sidans innehåll

Levern – ett livsviktig organ

Levern är människans största organ som har många uppgifter. Den finns i bukhålan, bakom högra revbensbågen.

Levern har många viktiga uppgifter och här är några av dem:

  • Levern bearbetar och finfördelar olika ämnen som passerar med matsmältningen till lämplig form för kroppen och deltar i regleringen av ämnesomsättningen.

  • Levern sörjer för blodets koagulationssystem och förebygger sjukdomar inom kroppens immunförsvar.

  • Levern lagrar viktiga spårämnen och vitaminer samt deltar i regleringen av kroppens energihushållning till exempel genom att styra lagring och användning av energi.

  • Levern bryter ned läkemedelssubstanser, alkohol och andra främmande ämnen för kroppen.

När kan leverfunktionen försämras?

Levern har en fenomenal förmåga att återhämta sig efter de flesta sjukdomar. Ibland kan dock leverfunktionen försämras så mycket att det krävs att en sjuk lever byts ut mot en frisk om patienten ska överleva.

Det kan till exempel handla om ärftliga sjukdomar, virusinfektioner som orsakar leverinflammation, andra långvariga sjukdomar i levern eller gallvägarna eller alkohol. Alla dessa orsaker leder i allmänhet till levercirros.

En tidigare frisk person kan också på några veckor insjukna i akut leversvikt. Orsaken till detta är ofta okänd, en inflammation eller ett ämne kan orsaka nedbrytning av levercellerna och leversvikt. Tillståndet är dock sällsynt jämfört med vanliga leversjukdomar.

Uppdaterad 20.9.2019