Hjärttransplantation är det sista behandlingsalternativet vid svår, livshotande hjärtinsufficiens (hjärtsvikt) när andra behandlingsmetoder är otillräckliga. Oftast görs en hjärttransplantation på grund av en sjukdom som förtunnar hjärtmuskeln eller en irreversibel hjärtmuskelskada som orsakats av kranskärlssjukdom. Indikationerna för hjärttransplantation har varit relativt oförändrade ända från transplantationsverksamhetens början.
I Finland har hjärttransplantationerna koncentrerats till HUS där de inleddes 1985. Under de senaste åren har det årligen utförts i genomsnitt 16 - 25 hjärttransplantationer vid HUS men behovet är 25 - 35 hjärttransplantationer. I Finland har totalt över 500 hjärttransplantationer utförts. Hjärttransplantationer på barnpatienter utförs på Nya barnsjukhuset.
Bättre förebyggande av hjärtsjukdomar, utvecklade metoder för behandling med läkemedel och apparater samt hjärtkirurgi har förskjutit förekomsten av svår hjärtsvikt till allt äldre åldersklasser. Kranskärlssjukdomens andel som orsak till svår hjärtsvikt har minskat och i dag är hjärtmuskelsjukdomar bland de vanligaste indikationerna för hjärttransplantation i Europa.