Möte med psykologen eller ungdomspsykiatern
En psykolog är delaktig i vården av alla barn som behöver eller har fått en transplantation. Kronisk eller akut allvarlig sjukdom samt transplantation väcker osäkerhet och oro i olika former såväl hos barnen som hos föräldrarna. Dessa rädslor och bekymmer som sjukdomen väcker samt tankar på hur såväl barnet som föräldrarna ska klara sig i vardagen kan diskuteras med en psykolog eller ungdomspsykiater.
Målet är att barnets psykosociala utveckling ska gå framåt så bra som möjlig trots behandlingarna. En psykolog eller ungdomspsykiater träffar patienterna redan vid det första besöket på avdelningen och senare regelbundet nästan vid varje sjukhusbesök och vid behov oftare.
Möte med socialarbetaren
Vid mötet med socialarbetaren är syftet att främja familjens förmåga att klara sig socialt. Där ingår att kartlägga familjens situation, stödja den sociala funktionsförmågan samt trygga utkomstskydd och tjänster. Detta innebär informering om olika förmåner och tjänster och hjälp med att ansöka om dem.
Vid tillfället kan man även diskutera egna resurser och sätt att klara sig samt fundera över hur de kan stärkas. Detta sker i samarbete med familjerna. Alla nödvändiga kontakter exempelvis till andra myndigheter för att ordna förmåner och tjänster sker enligt familjernas behov och i samarbete med dem.
Möte med näringsterapeuten
Näringsterapeuten gör upp en individuell kostbehandlingsplan i olika skeden av barnets vård, tillväxt och utveckling. Kosten ska sörja för lämplig tillförsel av protein, energi och vitaminer.
Rätt kost tryggar barnets tillväxt, minskar ansamlingen av skadliga slaggämnen och uppehåller bra näringsstatus före och även efter njurtransplantationen. Kosten är alltid individuell med hänsyn till barnets tycke och smak och vanor.