Siirry sivun sisältöön

Maksa - elintärkeä elin

Maksa on ihmisen suurin sisäelin, jolla on monia tehtäviä. Se sijaitsee vatsaontelossa, oikean kylkikaaren takana.

Maksalla on monta elintärkeää tehtävää, joista tässä muutamia:

  • Maksa muokkaa ja jalostaa ruoansulatuksen tuomat eri aineet elimistölle sopivaaan muotoon, ja osallistuu myös aineenvaihdunnan säätelyyn.

  • Maksa huolehtii veren hyytymisjärjestelmästä ja osallistuu elimistön immuunipuolustukseen tautien ehkäisyssä.

  • Maksa varastoi tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja sekä osallistuu elimistön energiatalouden säätelyyn esimerkiksi ohjaamalla energian varastointia ja käyttöönottoa

  • Maksa hajottaa lääkeaineita, alkoholia ja muita elimistölle vieraita aineita.

Milloin maksan toiminta voi heikentyä?

Maksalla on ilmiömäinen kyky toipua useimpien sairauksien jälkeen. Joskus maksan toiminta voi kuitenkin heiketä niin paljon, että elossa pysyminen edellyttää sairaan maksan vaihtamista terveeseen.

Kyse voi olla esimerkiksi perinnöllisistä sairauksista, maksatulehdusta aiheuttavista virus-infektioista, muista maksan tai sappiteiden pitkäaikaisista sairauksista tai alkoholista. Nämä kaikki syyt johtavat yleensä maksakirroosiin.

Maksan toiminta voi myös pettää äkillisesti muutamassa viikossa aikaisemmin terveellä henkilöllä. Syy tähän on usein tuntematon, jokin tulehdus tai aine aiheuttaa maksasolujen tuhoutumisen ja maksan vajaatoiminnan. Tila on kuitenkin harvinainen verrattuna tavallisiin maksatauteihin.

Päivitetty 20.9.2019