Sydänsiirtoleikkauksen jälkeinen seuranta on alkuvaiheessa tiivistä. Kontrolleja voidaan harventaa ajan kuluessa ja toipumisen edetessä.
Toipuminen on yksilöllistä ja kestää useita viikkoja, jopa kuukausia. Omalla aktiivisella toiminnalla voi edistää toipumista sekä edesauttaa mahdollisimman hyvää lopputulosta leikkauksesta.
Kotiutumisen jälkeen voi aloittaa toipumisen kevyistä kotiaskareista, kuten kahvin keittämisestä ja ruoan laittamisesta. Omat päivittäiset toimet, kuten peseytymisen ja pukeutumisen voi aloittaa heti ja ulkoilemaan voi lähteä heti fysioterapeutilta saatujen ohjeiden mukaisesti.
Rintalastan luutuminen
Rintalastan luutuminen kestää noin kaksi kuukautta ja haavan-alueen ihon paraneminen noin 2–3 viikkoa. Lääkärin luvan autolla ajoon saa vasta noin kolmen kuukauden kuluttua leikkauksesta.
Yleensä sydänsiirtoleikkauksen jälkeen työelämään tai kouluun voi palata 3–2 kuukautta leikkauksen jälkeen.
Töihin paluu
Työhön paluuseen sydänsiirron jälkeen vaikuttavat monet tekijät, esimerkiksi jäljellä oleva työkyky ja työn luonne. Joskus työelämään palaamiseksi tarvitaan uudelleen koulutusta tai kuntoutusta. Näissä tilanteissa on hyvä keskustella asiasta hoitavan lääkärin, sosiaalityöntekijän ja tietysti työnantajan kanssa.
Ammattimaisesta ajoneuvon kuljettamisesta pitää neuvotella elinsiirtolääkärin kanssa.
Kuntoutukseen on mahdollista hakeutua Kelan järjestämille kuntoutuskursseille.