Ennen haimansiirtoa

Potilaan soveltuvuutta haimansiirtoon arvioidaan sekä potilaan omassa kotisairaalassa että Elinsiirtoyksikössä.

​​​​​Kenelle haimansiirto?

Haimansiirto tehdään yleensä nuorelle 1-tyypin diabetespotilaalle, jolla on diabeteksen aiheuttama munuaisten vajaatoiminta.

Alle viisi prosenttia maailman haimansiirroista on tehty potilaille, joilla on tyypin 2 diabetes.

Sateenkaari ilta-aurinkoisen havumetsän takana.

Haimansiirtoa edeltävät tutkimukset

Oman dialyysiyksikön lääkäri tekee alustavan arvion potilaan soveltuvuudesta haimansiirtoon. Huolellisten tutkimusten jälkeen hän tekee lähetteen Hyksiin.

Potilaat, jotka lähetteen perusteella soveltuvat mahdolliseen haimansiirtoon, kutsutaan arvioon Elinsiirto- ja maksakirurgian yksikköön Hyksiin. Käynnin yhteydessä selvitetään potilaan sopivuus siirtoon. Elinsiirtoyksikössä potilas tapaa elinsiirtokirurgin, nefrologin sekä nukutuslääkärin, jotka arvioivat potilaan leikkauskelpoisuuden, leikkausaiheen ja mahdolliset vasta-aiheet. Lähiomaisen mukanaolo on suotavaa, joskaan ei välttämätöntä.

Mitä esteitä haimansiirrolle voi olla?

Yleisten elinsiirtoihin liittyvien vasta-aiheiden lisäksi ehdoton vasta-aihe haimansiirrolle on vaikea, ei korjattavissa oleva sepelvaltimotauti.

Periaatteessa haimansiirrolle ei ole ikärajaa, mutta yli 55-vuotiailla on suurempi riski leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin, eivätkä haimansiirron tuomat pitkäaikaisedut ole näillä potilailla yhtä selvät kuin nuoremmilla. Lisäksi vaikea valtimonkovettumatauti sekä ylipaino (BMI >30) ovat suhteellisia vasta-aiheita.​


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


Päivitetty  15.8.2018 9.29

 

 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo