Siirry sivun sisältöön

Ennen haimansiirtoa

Potilaan soveltuvuutta haimansiirtoon arvioidaan sekä potilaan omassa kotisairaalassa että Elinsiirtoyksikössä.

Kenelle haimansiirto?

Haimansiirto tehdään yleensä nuorelle 1-tyypin diabetespotilaalle, jolla on diabeteksen aiheuttama munuaisten vajaatoiminta.

Alle viisi prosenttia maailman haimansiirroista on tehty potilaille, joilla on tyypin 2 diabetes.

Haimansiirtoa edeltävät tutkimukset

Oman dialyysiyksikön lääkäri tekee alustavan arvion potilaan soveltuvuudesta haimansiirtoon. Huolellisten tutkimusten jälkeen hän tekee lähetteen Hyksiin.

Potilaat, jotka lähetteen perusteella soveltuvat mahdolliseen haimansiirtoon, kutsutaan arvioon Elinsiirto- ja maksakirurgian yksikköön Hyksiin. Käynnin yhteydessä selvitetään potilaan sopivuus siirtoon. Elinsiirtoyksikössä potilas tapaa elinsiirtokirurgin, nefrologin sekä nukutuslääkärin, jotka arvioivat potilaan leikkauskelpoisuuden, leikkausaiheen ja mahdolliset vasta-aiheet. Lähiomaisen mukanaolo on suotavaa, joskaan ei välttämätöntä.

Mitä esteitä haimansiirrolle voi olla?

Yleisten elinsiirtoihin liittyvien vasta-aiheiden lisäksi ehdoton vasta-aihe haimansiirrolle on vaikea, ei korjattavissa oleva sepelvaltimotauti.

Periaatteessa haimansiirrolle ei ole ikärajaa, mutta yli 55-vuotiailla on suurempi riski leikkauksen jälkeisiin komplikaatioihin, eivätkä haimansiirron tuomat pitkäaikaisedut ole näillä potilailla yhtä selvät kuin nuoremmilla. Lisäksi vaikea valtimonkovettumatauti sekä ylipaino (BMI >30) ovat suhteellisia vasta-aiheita.

Päivitetty 20.9.2019