Siirry sivun sisältöön

Sydänsiirtoleikkauksen odottaminen

Sydänsiirtoleikkausta odottaessa on tärkeää pitää itsestä mahdollisimman hyvää huolta. Liikuntaa, lepoa ja ravitsemusta sopivassa suhteessa, henkistä hyvinvointia unohtamatta.

Odotusaika vaihtelee ja sydänsiirtoa voi joutua odottamaa pitkään, usein kuukausia tai jopa muutamia vuosia. Odotus voi tuntua raskaalta, ja tunteiden sekä mielialojen vaihtelu on tyypillistä.

Odotusaikaan vaikuttavat sopivien elinsiirteiden saatavuus, luovuttajan ja vastaanottajan veriryhmä sekä koko eli pituus ja paino.

On tärkeää yrittää elää mahdollisimman normaalia elämää siitä huolimatta, että pitää olla jatkuvassa valmiudessa lähtemään sairaalaan.

Nämä asiat tulee ottaa huomioon

Odotusaikana on tärkeää pyrkiä ylläpitämään lihaskuntoa ja fyysistä suorituskykyä. Ravitsemukseen tulee kiinnittää huomioita ja noudattaa terveellistä ja monipuolista ruokavalioita.

Alkoholin käytön tulee olla vähäistä. Humalahakuinen juominen sekä tupakointi ovat ehdottomasti kiellettyjä. Nikotiinivalmisteiden kuten nuuskan ja nikotiinikorvaustuotteiden käyttö ei myöskään ole sallittua.

Leikkausta odottaessa kontrolleissa käydään sovitusti kotipaikkakunnalla tai Meilahden sairaalassa. Elinsiirtokoordinaattoriin tulee olla puhelimitse yhteydessä säännöllisesti.

Elinsiirtokoordinaattoreiden tulee tietää terveydentilassa tapahtuvista muutoksista, kuten painonnoususta, turvotuksista, hengenahdistuksesta ja infektioista. Siirtymisestä sairaalahoitoon tulee ilmoittaa. Kommunikointi ja yhteydenpito luovat hyvän pohjan luottamukselliselle ja avoimelle hoitosuhteelle sekä oikea-aikaiselle siirtoarviolle.

Päivitetty 20.9.2019