Tietoa lasten elinsiirroista

Lasten elinsiirtoleikkauksen syynä on useimmiten synnynnäinen sairaus, joka hoidoista huolimatta johtaa elimen vaikeaan vajaatoimintaan. Yleisimmät lasten elinsiirrot ovat munuais-, maksa- ja sydänsiirrot.

​​​​​

Lasten elinsiirtotoiminta on maassamme keskitetty HUSiin, kuten aikuisilla. Vuosittain HUSin Uudessa lastensairaalassa (aiemmin Lastenklinikalla) tehdään lasten elinsiirtoja runsaat 20. Kaikkiaan siirtoja on kolmen vuosikymmenen aikana tehty runsaat 550, joista tärkeimmät ovat munuaisen-, maksan- ja sydämensiirrot. Lisäksi muutama lapsi on saanut suolen- tai keuhkonsiirron.

Siirtoleikkauksen syynä on useimmiten synnynnäinen sairaus, joka hoidoista huolimatta johtaa elimen vaikeaan vajaatoimintaan.

Elinsiirron saaneet lapset ja nuoret elävät varsin normaalia elämää, mutta tarvitsevat elinikäisen hylkimisenestolääkityksen sekä seurannan. Nuoren seurannan siirtyminen aikuisyksikköön vaatii yhteistyötä hoitavien keskusten välillä.

Pitkäaikainen eloonjäämisosuus lasten munuaissiirroissa yli 90 prosenttia sekä sydämen- ja maksansiirroissa noin 70 prosenttia.


Osion alkuunSeuraava sivu

 


 

Ei

Päivitetty  20.9.2019