Keuhkonsiirtoleikkauksen odottaminen

Etukäteen ei voida sanoa, kuinka kauan keuhkonsiirtoleikkausta joutuu odottamaan. Odotusaikana on tärkeää jatkaa mahdollisimman normaalia elämää. Fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta. Hyvä fyysinen kunto auttaa toipumaan leikkauksen jälkeen.

​​​

Keuhkonsiirtoleikkausta voi joutua odottamaan kuukausia tai jopa vuosia. Odottamisen pituuteen vaikuttavat sopivien siirrännäisten saatavuus, luovuttajan ja vastaanottajan veriryhmä sekä koko.

Keuhkonsiirtolistalla ollessa on tärkeää jatkaa mahdollisimman normaalia elämää, vaikka pitää olla jatkuvassa valmiudessa lähtemään sairaalaan. Suomen rajojen sisäpuolella saa voimien mukaan liikkua ja maiseman vaihto voi välillä virkistää mieltä.

Lihasvoiman ja kehon liikkuvuuden ylläpitäminen sekä hyvästä ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää. Hyvä kunto auttaa isosta leikkauksesta toipumisessa.

Mitä odottamisen aikana tulee ottaa huomioon?

Alkoholin käytön tulee olla vähäistä ja humalahakuinen juominen on ehdottomasti kielletty. Huumeiden ja nikotiinituotteiden käyttö on kiellettyä.

Odottaminen voi olla henkisesti raskasta esimerkiksi heikkenevästä kunnosta ja tulevaisuuden epävarmuudesta johtuen. Hyvä tukiverkosto, perhe ja ystävät ovat tärkeä tuki. Joskus ulkopuolinen apu voi olla tarpeen ja omien tuntemusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Viikoittain ollaan yhteydessä elinsiirtokoordinaattoriin, jonka on tärkeää tietää voinnissa tapahtuvista muutoksista. Esimerkiksi infektioista ja sairaalahoidosta on hyvä ilmoittaa, että leikkauskelpoisuus voidaan arvioida.

Odotusaikana käydään kuukausittain kontrolleissa sovitusti omalla paikkakunnalla ja Meilahden sairaalassa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Kyllä

Päivitetty  20.9.2019