Siirry sivun sisältöön

Keuhkonsiirtoleikkauksen odottaminen

Etukäteen ei voida sanoa, kuinka kauan keuhkonsiirtoleikkausta joutuu odottamaan.

Keuhkonsiirtoleikkausta voi joutua odottamaan kuukausia tai jopa vuosia. Odottamisen pituuteen vaikuttavat sopivien siirrännäisten saatavuus, luovuttajan ja vastaanottajan veriryhmä sekä koko.

Odotusaikana on tärkeää jatkaa mahdollisimman normaalia elämää. Fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista on tärkeää pitää huolta.

Suomen rajojen sisäpuolella saa voimien mukaan liikkua ja maiseman vaihto voi välillä virkistää mieltä.

Lihasvoiman ja kehon liikkuvuuden ylläpitäminen sekä hyvästä ravitsemuksesta huolehtiminen on tärkeää. Hyvä kunto auttaa isosta leikkauksesta toipumisessa.

Mitä odottamisen aikana tulee ottaa huomioon?

Alkoholin käytön tulee olla vähäistä ja humalahakuinen juominen on ehdottomasti kielletty. Huumeiden ja nikotiinituotteiden käyttö on kiellettyä.

Odottaminen voi olla henkisesti raskasta esimerkiksi heikkenevästä kunnosta ja tulevaisuuden epävarmuudesta johtuen. Hyvä tukiverkosto, perhe ja ystävät ovat tärkeä tuki. Joskus ulkopuolinen apu voi olla tarpeen ja omien tuntemusten kanssa ei tarvitse jäädä yksin.

Odotusaikana ollaan säännöllisesti yhteydessä elinsiirtokoordinaat-toriin, jonka on tärkeää tietää voinnissa tapahtuvista muutoksista. Esimerkiksi infektioista ja sairaalahoidosta on hyvä ilmoittaa, että leikkauskelpoisuus voidaan arvioida.

Odotusaikana käydään kuukausittain kontrolleissa sovitusti omalla paikkakunnalla ja Meilahden sairaalassa.

Päivitetty 20.9.2019