Siirry sivun sisältöön

Ravitsemus

Sydänsiirron saaneen ruokavaliossa on muutamia erityispiirteitä, joihin pitää kiinnittää huomioita. Hyljinnänestolääkitys altistaa ruosta ja juomasta saataville taudeille. Hyvästä elintarvikehygieniasta tulee huolehtia, unohtamatta monipuolisen ja maistuvan ruoan tärkeyttä.

Hyljinnänestolääkitys altistaa bakteeri- ja virusinfektioille. Tartunnan voi saada esimerkiksi ruoan ja juoman kautta. Infektioriski on suurimmillaan siirron jälkeisinä kuukausina, mutta hyljinnänestolääkitystä käyttävän henkilön tulee pysyvästi huolehtia hyvästä elintarvikehygieniasta.

Ravitsemusohjeita

Oikein käsiteltynä tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat ovat turvallisia käyttää sydänsiirron jälkeen. Tuoreet vihannekset pitää pestä ennen käyttöä ja juurekset tulee kuoria ja pestä ennen syömistä.

Kuorimatta syötävät hedelmät ja mansikat tulee huuhdella huolellisesti ennen käyttöä ja valita vain hyväkuntoisia tuotteita.

Itujen käyttö kuumentamatta ei ole suositeltavaa. Punajuurta suositellaan käytettäväksi vain kunnolla kuumennettuna tai etikkasäilykkeenä.

Pakastevihannekset sekä tuoreet tuonti-vadelmat tulee kuumentaa kunnolla ennen syömistä. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Pastöroimattoman maidon tai siitä valmistettujen tuotteiden käyttö ei ole suositeltavaa listeriariskin vuoksi.

Seuraavia pastöroidusta maidosta valmistettuja juustoja ei suositella käyttämään kypsentämättöminä

  • brie

  • gorgonzola

  • chèvre

  • sinihomejuusto

Kaikki liha, kala ja äyriäiset sekä tofu tulee kypsentää kauttaaltaan kypsäksi (sisälämpötila vähintään +70 °C).

Tyhjiö- tai suojakaasupakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita tai mätiä suositellaan syötäväksi vain kunnolla kuumennettuina listeriariskin vuoksi. Myös kananmunat on syytä kypsentää hyvin.

Ruokailu ulkomailla

Ulkomaan matkalla tai ravintolassa syödessä on hyvä kiinnittää huomiota ruoan ja juoman puhtauteen. Mahdollisuuksien mukaan tulisi syödä vain juuri valmistettuja, kuumia ja hyvin kypsennettyjä ruokia.

Majoneesipitoisia ruokia, salaatteja, keittämättömiä vihanneksia, muita kylmäruokia, huonosti kypsennettyä kananmunaa, kermaleivoksia sekä irtojäätelöä ei tulisi käyttää. Jos vesijohtoveden juomakelpoisuus epäilyttää, käytetään vain keitettyjä ja pullotettuja juomia. Myös jääpaloja on syytä välttää.

Päivitetty 20.9.2019