Elinsiirto tehdään, kun oma elin on lakannut toimimasta (munuais- ja haimansiirto), tai kun potilaan henki on uhattuna oman elimen toiminnan huononemisen vuoksi (maksa, sydän ja keuhkot).
Elinsiirto on hoitomuotona vakiintunut pitkälle edenneessä henkeä uhkaavassa elimen vajaatoiminnassa. Potilaan ennusteen ja elämänlaadun sekä kustannustehokkuuden kannalta elinsiirto on paras hoitomuoto. Sopivista siirtoelimistä on jatkuva pula.
Kaikki Suomen elinsiirrot on valtakunnallisesti keskitetty Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan (HYKS). Aikuispotilaiden elinsiirtoleikkaukset tehdään Meilahden sairaalassa ja lapsipotilaiden Uudessa lastensairaalassa.
Siirrettäviä elimiä ovat sydän, keuhkot, maksa, munuaiset, haima, suoli ja kasvot. Siirrettäviä kudoksia ovat sarveiskalvot, luu, iho, sydämen läpät ja verisuonet.
Elinsiirroista on tullut osa vakiintuneita hoitokäytäntöjä. Tavoitteena on, että kaikki potilaat, jotka tarvitsevat elinsiirtoa, saisivat siirteen oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti.