Siirry sivun sisältöön

Siirron jälkeen

Maksansiirron jälkeen potilaan seuranta kuuluu erikoissairaanhoitoon. Potilasta seurataan säännöllisesti omassa keskussairaalassa ja elinsiirtoyksikössä.

Säännöllinen seuranta maksansiirron jälkeen

HUSin potilaat käyvät seurannassa poliklinikalla Meilahdessa ja tarvittavissa tutkimuksissa ennen lääkärin vastaanottoa. Kontrollikäyntiin kannattaa varata koko päivä aikaa.

Aluksi käyntejä voi olla 1-2 viikossa, mutta aikaa myöten seurannat harvenevat, jos siirrännäisen toiminta on ollut vakaata.

Muiden sairaanhoitopiirien potilaille järjestetään heidän vointinsa salliessa yöpyminen potilashotellissa. Sieltä potilas tulee aamulla ravinnotta kontrolliin Kolmiosairaalan päiväyksikköön (5. kerros).

Maksakoepala

Maksasta otettavan biopsian eli koepalan avulla pystytään havaitsemaan hyljintäreaktiot, infektiot tai muut ongelmat. Koepala otetaan ultraääniohjauksessa röntgenissä ohuella neulalla paikallispuudutuksessa ja se tutkitaan mikroskoopilla.

Koepaloja otetaan aina, jos epäillään hylkimisreaktiota tai maksa-arvot huononevat ilman selvää syytä.

Koepala otetaan myös vuosikontrolleissa yhden ja viiden vuoden kuluttua siirrosta ja tämän jälkeen viiden vuoden välein, jotta maksansiirteen mahdolliset muutokset voidaan ajoissa havaita. Biopsiassa saatetaan todeta muutoksia, jotka täytyy ottaa huomioon, kun suunnitellaan pitkäaikaista hyljinnänestolääkitystä.

Päivitetty 20.9.2019