Siirry sivun sisältöön

Ravitsemus

Keuhkonsiirtopotilaan ravitsemukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota ennen ja jälkeen keuhkonsiirron.

Ennen keuhkonsiirtoa

Keuhkonsiirtoleikkauksesta selviytymisen helpottamiseksi, tulee ravitsemustilanteen ennen leikkausta olla mahdollisimman hyvä.

Moni voi perussairauteen liittyen kärsiä aliravitsemuksesta, joka aiheuttaa lihaskatoa.

Aliravitsemus lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta leikkauksen jälkeen. Riittämätön energiansaanti vaikuttaa hengityslihaksien rakenteeseen ja toimintaan. Tämän seurauksena hengenahdistus voi lisääntyä, rasituksen sietokyky alentua, toimintakyky heikentyä, infektioherkkyys lisääntyä ja elämänlaatu huonontua. Tilannetta voi seurata esimerkiksi painoa seuraamalla.

On tärkeää yrittää syödä mahdollisimman monipuolisesti ennen leikkausta. Jos hengenahdistus vaikeuttaa syömistä, voi syödä pieniä aterioita kerrallaan ja usein. Juoma ja ruoka kannattaa ottaa eri kerroilla. Saatavilla on myös erilaisia täydennysravintovalmisteita normaalin ruoan lisäksi.

Myös ylipaino lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta leikkauksen jälkeen. Esimerkiksi haavojen parantuminen huononee.

Keuhkonsiirron jälkeen

Keuhkonsiirron jälkeen suositaan vähärasvaista ja -suolaista ravintoa.

Tarvittaessa ravitsemusterapeutti keskustelee ravitsemusongelmista sekä suunnittelee toteutettavan ruokavalion.

Muutamia ravitsemukseen liittyviä rajoituksia tulee liittyen alentuneeseen vastustuskykyyn. Vastustuskyky on alentunut johtuen hyljinnänestolääkityksestä.Keuhkonsiirron jälkeen oikein käsiteltynä tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat ovat turvallisia käyttää. Tuoreet vihannekset pitää pestä ennen käyttöä ja juurekset tulee pestä ja kuoria ennen syömistä. Kuorimatta syötävät hedelmät ja mansikat tulee huuhdella huolellisesti ennen käyttöä ja valita vain hyväkuntoisia tuotteita. Itujen käyttö kuumentamatta ei ole suositeltavaa.

Punajuurta suositellaan käytettäväksi vain kunnolla kuumennettuna tai etikkasäilykkeenä. Pakastevihannekset sekä tuoreet tuonti-vadelmat tulee kuumentaa kunnolla ennen syömistä. Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Pastöroimattoman maidon tai siitä valmistettujen tuotteiden käyttö ei ole suositeltavaa listeriariskin vuoksi. Myös pastöroidusta maidosta valmistettujen home- ja kittijuustojen (mm. brie, gorgonzola, chèvre, sinihomejuusto) käyttöä on syytä välttää. Ruoanlaitossa kuplivan kuumaksi kypsennettynä nämä ovat kuitenkin turvallisia käyttää.

Kaikki liha, kala ja äyriäiset sekä tofu tulee kypsentää kauttaaltaan kypsäksi (sisälämpötila vähintään +70°C). Tyhjiö- tai suojakaasupakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita tai mätiä suositellaan syötäväksi vain kunnolla kuumennettuina listeriariskin vuoksi. Myös kananmunat on syytä kypsentää hyvin.

Päivitetty 20.9.2019