En organtransplantation görs när ett eget organ har slutat fungera (njur- och bukspottkörteltransplantation) eller när patientens liv är hotat på grund av försämrad funktion i ett eget organ (lever, hjärta och lungor).
Organtransplantation är en etablerad behandlingsform vid långt framskriden livshotande organsvikt. För patientens prognos och livskvalitet samt för kostnadseffektiviteten är organtransplantation den bästa behandlingsformen. Det råder en ständig brist på lämpliga organtransplantat.
Alla organtransplantationer i Finland koncentreras nationellt till Helsingfors universitetscentralsjukhus (HUS). Organtransplantationer på vuxna utförs vid Mejlans sjukhus och barnpatienter vid Nya barnsjukhuset.
Transplanterbara organ är hjärta, lungor, lever, njurar, bukspottkörtel, tarm och ansikte. Transplanterade vävnader är hornhinnor, ben, senor, hud, hjärtklaffar och blodkärl.
Organtransplantationer har blivit en etablerad del av behandlingsrutinerna. Målet är att alla patienter som behöver en organtransplantation ska få ett transplantat i rätt tid och på lika villkor.