Gå till sidans innehåll

Näring

Kosten för organtransplanterade har några särdrag som behöver uppmärksammas. Behandlingen med immunsuppressiva läkemedel ökar mottagligheten för sjukdomar på grund av mat och dryck. God livsmedelshygien ska iakttas men vikten av allsidig och välsmakande mat får inte glömmas.

Behandlingen med immunsuppressiva läkemedel ökar mottagligheten för bakterie- och virusinfektioner. Du kan få smittan till exempel via mat och dryck. Infektionsrisken är som störst de första månaderna efter transplantationen, men en person som använder immunsuppressiva läkemedel ska alltid säkerställa god livsmedelshygien.

Näringsanvisningar

Färska grönsaker, frukter och bär kan tryggt användas efter hjärttransplantationen om de hanteras rätt. Färska grönsaker ska tvättas innan de används och rotsaker ska tvättas och skalas innan de äts.

Frukter och bär som äts utan att skalas ska sköljas noggrant före användningen. Endast produkter i gott skick ska väljas.

Användning av groddar utan uppvärmning är inte att rekommendera. Rödbeta ska helst användas endast ordentlig uppvärmd eller som ättikskonserv.

Djupfrysta grönsaker och färska importerade hallon ska värmas upp ordentligt innan de äts. Utländska djupfrysta bär ska hettas upp alltigenom åtminstone 5 minuter i 90 grader eller kokas i 2 minuter.

Opastöriserad mjölk eller produkter som framställts av den ska helst undvikas på grund av listeriarisken.

Följande ostar av pastöriserad mjölk rekommenderas inte i form av färskostar

  • brie

  • gorgonzola

  • chèvre

  • blåmögelost

Kött, fisk och skaldjur samt tofu ska alltid tillredas så att de är genomstekta (temperaturen inuti minst +70 °C).

Vakuum- eller skyddsgasförpackade, gravsaltade eller kallrökta fiskprodukter eller rom ska helst ätas endast efter grundlig uppvärmning på grund av listeriarisken. Ägg ska också tillredas väl.

Mat i utlandet

Under en utlandsresa eller på restaurang är det också bra att fästa uppmärksamhet vid matens och dryckens renhet. I den utsträckning det är möjligt är det bäst att endast äta nyss tillredda, heta och välstekta rätter.

Majonnäshaltig mat, sallader, råa grönsaker, annan kall mat, dåligt tillredda ägg, gräddbakelser och lösglass ska inte intas. Om du inte är säker på att kranvattnet är drickbart ska du endast använda uppkokade drycker eller drycker på flaska. Det är också bäst att undvika isbitar.

Uppdaterad 20.9.2019