Ahdas esinahka

​​

Ahdas esinahka (fimoosi) on tila, jossa esinahan vetäminen terskan taakse on joko vaikeaa tai se ei onnistu lainkaan. Esinahka on kaksinkertainen ihopoimu, joka peittää osittain peniksen päässä sijaitsevan terskan.

Ahdas esinahka on poikalapsilla normaali tilanne. Jos se ei aiheuta ongelmia, kuten tulehduksia, se ei vaadi hoitoa ennen murrosikää. Viimeistään murrosiässä esinahka väljenee ja yleensä ongelma väistyy.

Ahdas esinahka haittaa intiimihygienian hoitamista, koska esinahan ja terskan välistä limakalvoa ei pysty pitämään puhtaana ja eritteet jäävät esinahan alle altistaen esinahan ja terskan tulehduksille. Ahdas esinahka haittaa myös seksuaalielämää aiheuttaen esinahan repeytymistä ja haavaumia sen arpeutumisen takia. Lisäksi virtsankulku voi vaikeutua, jolloin rakon tyhjeneminen saattaa estyä (virtsaumpi). Ahdas esinahka voi hoitamattomana altistaa peniksen pahanlaatuisten kasvainten kehittymiselle.

Aiheuttajat

Ahdas esinahka voi jäädä hoitamatta lapsuudesta tai se voi syntyä tulehdusten tai venytysvaurion jälkiseurauksena. Tällöin esinahkaan syntyy arpikudosta, jolloin seksuaalielämä hankaloituu toistuvien repeytymien ja tulehdusten määrän lisääntyessä.

Arpeuttava terskatulehdus eli valkojäkälä

Valkojäkälä on tila, jossa esinahan ihon ja ihonalaiskudoksen tulehdus johtaa arpikuroumaan. Sen seurauksena esinahka muuttuu yleensä pinnaltaan vaaleaksi, paksuuntuu ja menettää joustavuutensa. Arpeuttava terskatulehdus arpeuttaa myös terskan limakalvoa, jolloin seurauksena voi olla virtsaputken suun ahtautuminen.

Esinahan tulehdus

Esinahan tulehduksessa eli balaniittissa eritettä kertyy esinahan alle aiheuttaen ärsytystä ja märkävuotoa. Huono hygienia ja ärsyttävät saippuat voivat myös aiheuttaa esinahan tulehduksen. Toistuvat tulehdukset edistävät esinahan arpeutumista ja ahtautumista. Ahdas esinahka tulehtuu herkemmin kuin väljä esinahka.

Esinahan tulehduksen hoitaminen

  • Esinahkaa suihkutellaan runsaalla vedellä ainakin kaksi kertaa päivässä​
  • Lääkehoitona käytetään antibioottitippoja tai -voidetta 4-5 kertaa päivässä
  • Joskus hoitona voi olla suun kautta otettava antibiootti

Hoito

Mikäli esinahan ahtaus on hyvin lievä, voi esinahan kireään osaan levitettävä kortisonivoide väljentää kireyttä.
Joskus arpeuttavaa valkojäkälän aiheuttamaa ahtautta voidaan myös alkuvaiheessa hoitaa kortisonivoiteella, jolla lievitetään tulehdusreaktiota. Useimmiten ahdas esinahka on kuitenkin hoidettava leikkauksella.

Ympärileikkaus

Ahtaan esinahan poistoleikkaus eli ympärileikkaus (circumcisio) on varmin tapa parantaa vaiva.

Ympärileikkaus tehdään useimmiten paikallispuudutuksessa poliklinikalla. Tarvittaessa toimenpide voidaan tehdään selkäydinpuudutuksessa leikkaussalissa.

Ympärileikkauksessa poistetaan koko esinahka kiristävän ihopoimun takia, jolloin terska jää paljaaksi. Leikkauksessa ei kosketa peniksen syvempiin rakenteisiin, joten leikkaus ei aiheuta erektiohäiriöitä, eikä muita elimellisiä vaivoja. Ympärileikkauksessa leikkausalueelle laitetaan itsestään sulavat ompeleet.

Toimenpiteen jälkeen on syytä estää haavan hankautuminen pitämällä väljiä housuja. Leikkaushaavaa voi suihkutella pari kertaa päivässä ja laittaa perusvoidetta tai ihoöljyä.

Ympärileikkauksen jälkeen esiintyy turvotusta ja leikkaushaava saattaa erittää kudosnestettä parin viikon ajan. Lisäksi noin viikon ajan, on syytä välttää raskasta rasitusta ja saunomista. Sukupuoliyhdyntä on sallittu noin kolmen viikon kuluttua toimenpiteestä, jonka aikana itsestään sulavat ompeleet häviävät.

Sairausloman pituus vaihtelee työn raskauden mukaan yhdestä kolmeen viikkoon lääkärin arvion mukaisesti. Jälkitarkastus ei ole tarpeellinen. Jos haavasta esiintyy toipumisvaiheessa jatkuvaa runsasta verenvuotoa tai tulehdusoireita (voimakasta kuumotusta, punoitusta) tai kuumetta, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Esinahan poiston jälkeen terska saattaa olla alussa herkkä ilman sitä suojaavaa esinahkaa. Ajan myötä herkkyys vähenee.​


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.12.2019