HIV-infektio pähkinänkuoressa

Miten HI-virus tarttuu ja miten ei tartu

HI-virus tarttuu:

Suojaamaton seksikontakti, jossa kumppanin eritteitä (spermaa, esiliukastetta, emätineritettä, verta) pääsee limakalvoille tai rikkoutuneelle iholle.

HIV-positiivisestä äidistä lapseen raskauden, synnytyksen tai imetyksen aikana.

Verikontakti: yhteisessä käytössä olevien pistoshuumeiden käyttövälineiden tai esim. puhdistamattomien lävistys- tai tatuointivälineiden välityksellä.

HI-virus ei tartu:

  • Ehjän ihon läpi.
  • Ehjän kondomin läpi.
  • Suudellessa.
  • WC-istuimelta, saunan lauteilta.
  • Ruuan laiton yhteydessä, astioiden välityksellä.
  • Pyyheliinojen tai vuodevaatteiden välityksellä.
  • Hyttysten välityksellä.

Oireet

Ilman lääkehoitoa tauti etenee yleensä seuraavasti:

Noin puolet HIV-tartunnan saaneista saa niin sanotun ensitaudin muutaman viikon sisällä tartunnasta: kuumetta, kurkkukipua, imusolmukkeiden suurenemista, joskus ihottumaa.

Vuosia kestävä oireeton vaihe.

Yleisoireinen vaihe: laihtuminen, kuumeilu, yöhikoilu, poikkeuksellinen väsymys.

AIDS-vaihe: AIDS-kriteerisairauksia on yhteensä 28, esim pneumokystis sienen aiheuttama keuhkokuume, tuberkuloosi, hiivan aiheuttama ruokatorvitulehdus.

Diagnoosi

Diagnoosi tehdään verinäytteellä HIV-AgAb (4814); negatiivinen testitulos on varmuudella luotettava vasta 3 kk kuluttua altistuksesta. Testi kannattaa ottaa pelkän altistusmahdollisuuden perusteella myös oireettomilta henkilöiltä.

Katso lisää: Milloin kävit viimeksi HIV-testissä?

Seuranta ja hoito

HIV-infektion hoito toteutetaan infektiosairauksien poliklinikoilla. Verikokeista seurataan HIV-infektioon liittyen
CD4 soluja, jotka kertovat immuunivajeen tasosta (<0.200 riski AIDS-tauteihin suuri; >0.450 normaali).  Myös HI-viruksen määrää veressä seurataan verinäytteellä (HIV-Nh).

HIV-lääkitys suositellaan aloittamaan heti, kun potilas on siihen valmis CD4 solutasosta riippumatta. Hoitona on kolmen lääkkeen yhdistelmä.

Tärkein hoidon seurantamittari on HIV-viruksen määrää veressä mittaava näyte HIV-Nh. Tavoitteena on pitää virusten määrä niin matalana, että se on alle mittauskynnyksen.

Hoitoon sitoutuminen eli adherenssi on tärkein hoidon onnistumista ennustava tekijä.

HIV-lääkkeillä on runsaasti jopa vaarallisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tarkista aina uusien lääkkeiden sopivuus.

HIV-lääkkeiden kanssa sopivia lääkkeitä

Elämä HIV-positiivisena

Seksitartuntariski käytännössä häviää suojaamattomassakin seksissä, kun lääkehoito on tehonnut yli kuuden kuukauden ajan. Katso lisää: HIV:n tartuntariski

Kondomin käyttöä suositellaan muiden sukupuolitautien ja mahdollisen uuden HIV-tartunnan varalta.

HIV-positiiviset miehet ja naiset voivat hankkia turvallisesti lapsia. Kysy lisää hoitavalta infektiolääkäriltä. Katso lisää: HIV ja raskaus

Jos HIV todetaan ajoissa ja potilas sitoutuu hoitoon, sairaudella ei ole vaikutusta eliniän ennusteeseen. Katso lisää: Vaikuttaako HIV elinikääni?

Usein kysyttyä HIV:n tarttumisesta - testaa tietosi

​kuva/video ​Kysymys​Vastaus1​Vastaus2​Oikea vastaus
1 tai 2
​Vastaus1 selite
Vastaus2
selite
​Neutraali selite (x)
Tarttuuko HIV maasta löydetyn käytetyn neulan välityksellä?Kyllä ​Ei​2​Pistostapaturma löytöneulasta ei aiheuta HIV-riskiä, joten sen suhteen ei tarvitse tehdä mitään. Mahdollinen haava on hoidettava kuten muissakin ihorikoissa.Pistostapaturma löytöneulasta ei aiheuta HIV-riskiä, joten sen suhteen ei tarvitse tehdä mitään. Mahdollinen haava on hoidettava kuten muissakin ihorikoissa.
Jouduin tappeluun ja mahdollisen HIV-potilaan sylkeä on roiskunut kasvoille.Myös nirhaumia ja pintanaarmuja tuli. Olenko voinut saada HIV tartunnan?​Kyllä​Ei​2​Sylki ilman näkyvää verta ei aiheuta HIV:n tartuntariskiä. HI-virus ei läpäise ehjää ihoa, joten veren päätyminen ehjälle iholle ei aiheuta tartuntariskiä. Jos tunnetun tai epäillyn HIV-positiivisen verta tai sukuelineritteitä päätyy limakalvoille tai rikkoontuneelle iholle, voidaan harkita mahdollisimman pian aloitettavaa HIV-estolääkitystä. Kysy lisää oman alueen infektiolääkäriltä.Sylki ilman näkyvää verta ei aiheuta HIV:n tartuntariskiä. HI-virus ei läpäise ehjää ihoa, joten veren päätyminen ehjälle iholle ei aiheuta tartuntariskiä. Jos tunnetun tai epäillyn HIV-positiivisen verta tai sukuelineritteitä päätyy limakalvoille tai rikkoontuneelle iholle, voidaan harkita mahdollisimman pian aloitettavaa HIV-estolääkitystä. Kysy lisää oman alueen infektiolääkäriltä.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  15.8.2018