Siirry sivun sisältöön

Löydä omat keinosi painonhallintaan ja elintapamuutokseen

Olet ehkä kokeillut painonpudotusta tai elintapamuutosta jonkun toisen suosittelemalla ja toimivaksi toteamalla tyylillä. Kun tuloksia ei synny, ihmettelet, mikä sinussa on vikana, kun et onnistu. Vika ei ole sinussa vaan keinoissa.

Julkaistu 22.5.2024 klo 10.14

Yksilöllisyyden merkitys painonhallinnassa pääsee usein unohtumaan meiltä. Vaikka joku tapa toimisi yhdelle, se ei automaattisesti toimi jollain toisella. Jokainen meistä on ainutlaatuinen yksilö. Painonhallintaan ja elintapamuutokseen tähtäävien keinojen tulee myös heijastella tätä yksilöllisyyttä. Jokaisella meillä on omanlainen elämäntilanne, historia ja geeniperimä. Näiden lisäksi esimerkiksi ikä, sukupuoli ja sosioekonominen asema vaikuttavat painonhallintaan ja elintapamuutoksen toteuttamiseen.

Jokaisella on omat tapansa voida hyvin

Jos sinulla on kotonasi kasveja, olet varmaan huomannut, että ne tarvitsevat keskenään erilaista hoitoa kukoistaakseen. Toiset tarvitsevat enemmän vettä, toiset vähemmän. Toiset kaipaavat valoa, toiset varjoa. Toisia pitää leikata usein, toisia ei koskaan. Oletko koskaan ajatellut, että olisi kasvin syy, jos se ei kukoista samanlaisella hoidolla kuin joku toinen kasvi? Sen sijaan, että pusket itseäsi väkisin tiettyyn hyvinvoinnin muottiin, kannattaa etsiä juuri itselle toimivat ja hyvää oloa tuovat asiat. Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa tapaa voida hyvin.

Uskalla kokeilla eri tapoja

Miten itselle sopivan tyylin voi sitten löytää? Kokeilemalla rohkeasti ja luottamalla tuntemuksiinsa. Ihan aluksi kannattaa miettiä, mikä omassa arjessa on ylipäätään mahdollista. Samalla voit pohtia, mikä on sinulle tärkeää ja mistä pidät. Kun valitset asioita, jotka tuntuvat sinulle hyvältä ja sopivalta, ne todennäköisemmin pysyvät mukana arjessa myös pidemmällä aikavälillä. On oletettavaa, että kaikki keinot eivät toimi halutusti, ja sinun pitää kokeilla useampaa eri tyyliä ennen kuin löydät oman juttusi. Tähän voi jo etukäteen varautua henkisesti. Muutaman päivän kokeilun perusteella ei kuitenkaan kannata tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, vaan tuloksia kannattaa arvioida aikaisintaan parin viikon jälkeen. Kun jokin keino ei yrityksestä huolimatta istu arkeen, mieti niitä hetkiä, kun toivottu tapa onnistui tai oli lähellä onnistua. Mitä silloin teit ja voisiko sitä tehdä lisää?

Luota itseesi – olet oman elämäsi asiantuntija

Kokeilemisen lisäksi tarvitaan kärsivällisyyttä. Pysyvä elintapamuutos ei ole pikamatka eikä projekti. Kokeileminen, erehtyminen ja uudelleen kokeileminen vievät aikaa, mutta sillä tavalla löydät lopulta juuri sinulle sopivat jutut, eikä hyvinvointi jää vain kuuriksi. Toiset löytävät oman tyylin nopeammin, toisilla siihen tarvitaan useampia kokeiluja. Tässäkin olemme yksilöllisiä.

Ethän siis vertaa itseäsi muihin. Jokaisella on ainutlaatuinen ja yksilöllinen tilanne, josta ponnistaa kohti tavoitteita. Muista luottaa itseesi, sillä sinä olet oman elämäsi asiantuntija.