Terveyspalvelujen vaikuttavuuden ja kustannusvaikuttavuuden arvioimiseen on kasvava tarve. Tarpeeseen vaikuttavat väestön ikääntyminen ja muut demografiset muutokset, palvelujen tarvetta kasvattavat erilaiset elämäntilanteet, digitalisaatio sekä muut muutokset palvelujen järjestämisessä.
Terveydenhuollon tavoitteena on ylläpitää ja tuottaa terveyttä rajallisilla resursseilla. Näin ollen resurssit tulee kohdentaa siten, että niillä saadaan aikaan haluttuja vaikutuksia mahdollisimman kustannustehokkaasti. Kansanterveyden näkökulmasta tavoitteena on kustannusvaikuttavan terveydenhuollon tuottaminen koko väestölle huomioiden samanaikaisesti eri väestöryhmien ja yksilöiden erityistarpeet.
Terveyspalvelujen kustannusten hillitsemiseksi ja suurempien hyvinvointi- ja terveyshyötyjen saavuttamiseksi tulee kehittää innovatiivisia hoitoratkaisuja sekä osallistavia ja vaikuttavia työmenetelmiä. Terveydenhuoltoalan kehittämisen tavoitteena on ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen yhdenvertaisuuden ja saatavuuden parantaminen sekä kustannusten nousun hillitseminen.
Kustannusvaikuttavuuden avulla kyetään arvioimaan, millaisia hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia saadaan aikaan erilaisilla panoksilla eri väestöryhmissä ja maantieteellisesti eri alueilla. Vaikuttavuusarvioinnissa tuotetaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa vaikuttavuus- ja kustannusvaikuttavuustietoa terveyspalveluista sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä. Arvioinnin tarkoituksena on tukea vaikuttavuusperusteista päätöksentekoa ja johtamista.
Oheisissa haitareissa kerrotaan Terveyskylän palveluiden vaikuttavuudesta.