HUS Vatsakeskuksen kehittämä ja omistama Lihavuusleikkaus-digihoitopolku on 1,5 vuoden pituinen ohjelma, joka on integroitu osaksi lihavuusleikkauspotilaan perinteistä hoitopolkua HUS-alueella. Kun potilaan lähete lihavuusleikkaukseen hyväksytään, hänelle avataan digihoitopolku. Polku on potilaan tukena siihen asti, kunnes leikkauksesta on kulunut vuosi.
Digihoitopolku koostuu äänitteistä, videoista, kirjallisista ohjeista sekä itsenäisistä harjoituksista, jotka etenevät potilaan hoitopolun mukaisesti. Keskeisiä teemoja ovat ravitsemus, liikunta, uni ja mielentaidot. Polku muistuttaa potilasta seurannoista ja vitamiini- ja hivenainelisien käytöstä. Lisäksi potilas voi viestiä polun välityksellä mutkattomasti lihavuuskirurgian ammattilaisten kanssa.
– Potilasmäärien valtavan kasvun vuoksi emme tulisi toimeen ilman digihoitopolkua. Kun aiemmin lihavuusleikkauksia tehtiin 180–200 vuodessa, oli leikkausmäärä vuonna 2023 jo 350. Tulevaisuudessa potilasmäärän ennustetaan kasvavan noin 5–10 prosenttia vuodessa. Kasvanut potilasmäärä hoidetaan samalla henkilöstömäärällä kuin ennenkin. Ilman digihoitopolkua se ei olisi mahdollista. Pystymme jakamaan isolle potilasjoukolle tietoa digihoitopolun kautta vastaanottotilanteen sijaan, ja tämä säästää merkittävästi aikaa, sanoo lihavuuskirurgian ylilääkäri Anne Juuti HUS Vatsakeskuksesta.
Tietoa ja tukea ennen leikkausta ja sen jälkeen
Potilaat voivat lukea polulta leikkaukseen liittyvistä asioista jo ennen kuin tulevat Jorvin sairaalaan leikkausta edeltävälle ensikäynnille. Leikkauksen jälkeen polku tukee potilaita arjessa vuoden ajan. Potilaat voivat palata kertaamaan asioita polulta heille itselleen sopivana ajankohtana.
Polulta löytyy tietoa tavallisimmista leikkauksen jälkeisistä ongelmista, ja lisäksi potilas saa tarvittaessa yhteyden leikanneeseen yksikköön viestitoiminnon avulla. Tämä luo turvallisuuden tunnetta potilaalle ja ammattilaiselle: voidaan olla varmoja, että potilas saa mahdollisessa leikkauksen jälkeisessä komplikaatiossa tarvittaessa apua oikea-aikaisesti.
Lisäksi polun avulla voidaan varmistaa, että kaikki potilaat saavat samanlaatuisen informaation lihavuuden leikkaushoidosta, sen jälkihoidosta ja seurannasta. Polkua päivitettäessä myös aiemmin leikatut potilaat pääsevät tuoreen tiedon pariin.
– Kaikilla potilailla ei ole palvelun käyttöön tarvittavaa suomen kielen osaamista tai tietoteknisiä valmiuksia, joten heidät infoamme edelleen kasvokkain tapahtuvalla ohjauksella, Juuti kertoo.
Kun digihoitopolku tarjoaa potilaille kattavan tiedon ja tuen, vastaanottoaikoja on voitu lyhentää ja yksilöaikoja muuttaa ryhmäohjauksiksi. Nämä ja sairaalakäyntien määrän väheneminen vapauttavat ammattilaisten resursseja muuhun työhön.
Kuuden vuoden aikana Lihavuusleikkaus-digihoitopolkua on päivitetty ja kehitetty aktiivisesti. Alkuvuodesta 2023 polku koki viimeisimmän laajan uudistuksen, jossa polulle lisättiin uutta materiaalia ja siitä tehtiin aiempaa selkeämpi. Samalla polku otettiin käyttöön myös mobiiliversiona. Kuluvan vuoden aikana polku on käännetty myös ruotsiksi.
Digihoitopolun kustannushyödyt
Vuonna 2024 valmistuneen kustannushyötyanalyysin mukaan Lihavuusleikkaus-digihoitopolku tuottaa HUSille vuoden 2024 aikana 237 000 euron säästöt. Potilaiden kohdalla säästöjä kertyy 49 000 euroa eli noin 105 euroa per potilas. Koko yhteiskunnan tasolla kustannusvaikutus on 286 000 euroa. Kun otetaan huomioon potilasmäärän ennustettu kasvu, digihoitopolun arvioidaan säästävän yhteiskunnan varoja vuosien 2023–2026 aikana jopa 1,24 miljoonaa euroa.
Lihavuusleikkaus-digihoitopolun taloudelliset hyödyt laskettiin kustannushyötylaskumallin avulla. Laskumalli on tuotettu HUSin tulosyksiköiden, HUS Tietohallinnon ja KPMG:n asiantuntijoiden yhteistyönä.
Lue lisää digipolkujen kustannushyötylaskelmista.
Digihoitopolku on digitaalinen palvelu, joka täydentää perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä. Digihoitopolulla potilaat saavat sairauteensa liittyvää tietoa ja tukea ja voivat pitää yhteyttä hoitaviin ammattilaisiin. Polulle pääsee lääkärin lähetteellä tai hoitosuhteen kautta. Palvelun käyttö on potilaalle maksutonta. Digihoitopolut löytyvät Omapolku-palvelusta.