Gå till sidans innehåll

Hitta dina egna metoder för viktkontroll och livsstilsförändring

Du har kanske testat en bantningskur eller livsstilsförändring som någon annan rekommenderat och tyckt om. När du inte får resultat tänker du att något är fel med dig när du inte lyckas. Felet ligger inte i dig utan i metoderna.

Publicerat 22.5.2024 klo 10.14

Vi glömmer ofta hur viktig den individuella faktorn är när det gäller viktkontroll. En metod som passar en person fungerar inte automatiskt för en annan. Vi är alla unika som individer. Metoder som syftar till viktkontroll och livsstilsförändring borde också reflektera den här individualiteten. Vi har alla vår egen livssituation, historia och våra ärftliga anlag. Utöver det inverkar också bland annat ålder, kön och socioekonomisk status på viktminskningen och livsstilsförändringen.

Alla har sitt eget sätt att må bra

Om du har växter hemma har du antagligen upptäckt att de behöver olika typ av skötsel för att må bra. Vissa behöver mycket vatten, andra mindre. Vissa behöver ljus, andra skugga. Har du någonsin tänkt att det är växtens fel om den inte grönskar på samma sätt som en annan växt? Istället för att tvinga in dig i ett visst välbefinnandemönster lönar det sig att leta efter sådant som passar dig och får dig att må bra. Det finns inte bara ett sätt att må bra på.

Våga testa olika sätt

Hur ska man göra för att hitta sin egen stil? Genom att testa modigt och lita på sina känslor. Det är bra att börja med att fundera på vad som överhuvudtaget är möjligt i din vardag. På samma gång kan du fundera på vad som är viktigt för dig och vad du gillar. När du väljer sådant som känns bra och passar dig är det mer sannolikt att du håller fast vid dem också på långsikt. Det är bra att utgå från att alla metoder inte fungerar som du tänkt och att du behöver testa olika stilar innan du hittar din egen grej. Du kan förbereda dig mentalt för det här i förväg. Det lönar sig inte att dra långtgående slutsatser efter bara några dagars testande utan ge det åtminstone ett par veckor innan du utvärderar resultaten. Om något sätt inte fungerar trots att du försökt kan du fundera på i vilka situationer den önskade metoden fungerade eller var nära att lyckas. Vad gjorde du då? Kan du kanske samma sak oftare?

Lita på dig själv – du är den bästa experten på ditt eget liv

Förutom testandet behöver du också tålamod. En bestående livsstilsförändring är inte ett sprinterlopp eller ett projekt. Att försöka, missta sig och försöka på nytt tar tid, men det är så du till slut hittar de metoder som passar dig, och ditt välmående blir mer än bara en kur. Vissa hittar sin stil snabbare medan andra behöver fler försök. Också det här är individuellt. Låt alltså bli att jämföra dig med andra. Allas situationer är unika och individuella liksom målen. Kom ihåg att lita på dig själv, för du är den bästa experten på ditt liv.