Mikä on Terveyskylä?

Terveyskylä on yliopistosairaanhoitopiirien tuottama julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta riippumatta ja lisää näin kansalaisten tasa-arvoa.

 

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa. Niiden myötä ennakoivan hoidon merkitys kasvaa ja ihmisten mahdollisuudet oman terveyden ylläpitämiseen lisääntyvät.

Terveyskylä on aina avoinna, ja sinne pääsee mistä tahansa kunhan käytössä on verkkoyhteys ja tietokone, tabletti tai älypuhelin.

Terveyskylän kaikille avoimeen sivustoon - Terveyskylä.fi-palveluun - kuuluu 33 eri teemaista taloa, joista ensimmäinen eli Mielenterveystalo avattiin jo vuonna 2009. Ajantasaisen listan Terveyskylän taloista löydät sivun ylälaidan Valitse talo -valikosta. Talojen lisäksi Terveyskylän palveluvalikoimaan kuuluvat chatit, chatbotit, ja oirenavigaattorit.

Terveyskylässä palvelee myös terveydenhuollon digitaalinen palvelukanava Omapolku. Terveyskylän Omapolulta löytyy lähetteellä toimivia digihoitopolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia omahoito-ohjelmia. Nämä palvelut täydentävät perinteistä erikoissairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä. Omapolku on tietoturvallinen verkkopalvelu, joka käyttää vahvaa tunnistautumista. Omapolulle kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä varmennekortilla. Palvelun käyttö on potilaalle maksutonta.

Terveydenhuollon ammattilaisia palvelee TerveyskyläPRO. Palvelu täydentää ammattilaisten osaamista ja rohkaisee heitä hyödyntämään työssään uusia toimintatapoja. Palvelu sisältää esimerkiksi kliinisen työn oppaita, digipalveluiden kehittämisen verkkokursseja, e-osaamisen työkaluja, tapahtumia ja asiantuntijahaun. TerveyskyläPRO-palvelun löydät sivun ylävalikosta (vaatii kirjautumisen).

Ketkä rakentavat Terveyskylää?

Terveyskylä on sairaanhoidon huippuasiantuntijoiden kehittämä ja ylläpitämä palvelu. Se on tiukasti kytköksissä yliopistolliseen tutkimukseen, mikä takaa hoidon ja tiedon luotettavuuden. Palveluiden rakentamisessa tehdään yhteistyötä kansallisia eTerveyspalveluita kehittävien hankkeiden, potilaiden ja potilasjärjestöjen sekä eri korkeakoulujen kanssa.

Terveyskylä-palvelukokonaisuus tuotettiin Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa HUSin koordinoimana ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteisenä projektikokonaisuutena. Hanketta tuki vuosina 2016-2018 sosiaali- ja terveysministeriö.

Vaikka hankekausi on päättynyt, Terveyskylän kehittäminen jatkuu.

Päivitetty  13.10.2021