Mikä on Terveyskylä?

Terveyskylä on yliopistosairaanhoitopiirien tuottama julkinen verkkopalvelu, joka tuo terveydenhuollon palveluja kaikkien ulottuville asuinpaikasta riippumatta ja lisää näin kansalaisten tasa-arvoa.

Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun, oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä pitkäaikaisen sairauden kanssa elämiseen. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa. Niiden myötä ennakoivan hoidon merkitys kasvaa ja ihmisten mahdollisuudet oman terveyden ylläpitämiseen lisääntyvät.

Terveyskylä on aina avoinna, ja sinne pääsee mistä tahansa kunhan käytössä on verkkoyhteys ja tietokone, tabletti tai älypuhelin.

Terveyskylässä on kolme osiota: Kaikille avoin sivusto, Omapolku sekä TerveyskyläPRO.

Kaikille avoin sivusto

Avoin sivusto sisältää 33 eri teemaista taloa, joista ensimmäinen eli Mielenterveystalo avattiin jo vuonna 2009. Ajantasaisen listan Terveyskylän taloista löydät sivun ylälaidan Valitse talo -valikosta.

Terveyskylän palveluvalikoimaan kuuluvat myös chatit, chatbotit ja oirenavigaattorit.

Digitaalinen palvelukanava Omapolku

Terveyskylän Omapolulta löytyy lähetteellä toimivia digihoitopolkuja ja digipalvelupolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia omahoito-ohjelmia. Nämä palvelut täydentävät perinteistä erikoissairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.

Omapolku on tietoturvallinen verkkopalvelu, joka käyttää vahvaa tunnistautumista. Omapolulle kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä varmennekortilla. Palvelun käyttö on potilaalle maksutonta.

Ammattilaisten palveluportaali TerveyskyläPRO

Palvelu täydentää ammattilaisten osaamista ja rohkaisee heitä hyödyntämään työssään uusia toimintatapoja. Palvelu sisältää esimerkiksi kliinisen työn oppaita, digipalveluiden kehittämisen verkkokursseja, e-osaamisen työkaluja ja asiantuntijahaun.


​Ketkä rakentavat Terveyskylää?

Terveyskylä on sairaanhoidon huippuasiantuntijoiden kehittämä ja ylläpitämä palvelu. Se on tiukasti kytköksissä yliopistolliseen tutkimukseen, mikä takaa hoidon ja tiedon luotettavuuden. Palveluiden rakentamisessa tehdään yhteistyötä kansallisia eTerveyspalveluita kehittävien hankkeiden, potilaiden ja potilasjärjestöjen sekä eri korkeakoulujen kanssa.

Terveyskylä-palvelukokonaisuus tuotettiin Virtuaalisairaala 2.0 -hankkeessa HUSin koordinoimana ja Suomen kaikkien yliopistollisten sairaanhoitopiirien yhteisenä projektikokonaisuutena. Hanketta tuki vuosina 2016-2018 sosiaali- ja terveysministeriö.

Vaikka hankekausi on päättynyt, Terveyskylän kehittäminen jatkuu.

Päivitetty  18.3.2022

Kyllä