Ajankohtainen

Hyvinvointialueiden asukkaille itsehoito-ohjelmia – Terveyskylä tukee palvelutuotannossa

Julkaistu 3.1.2023 12.00

Hyvinvointialueet voivat tuottaa Terveyskylän alustalle erilaisia palveluita, kuten itsehoito-ohjelmia. Terveyskylä tarjoaa tuottamiseen välineet, koulutuksen ja tukipalvelut.

Terveyskylän itsehoito-ohjelmat auttavat kansalaisia kohentamaan omaa terveyttään ja tukevat esimerkiksi painonhallinnassa tai kivunhoidossa. Itsehoito-ohjelma voi olla alueellinen eli räätälöity hyvinvointialueen omille asukkaille tai kansallinen, jolloin sitä voidaan käyttää ympäri Suomen.

Alueellinen itsehoito-ohjelma sijaitsee Terveyskylän Omapolulla. Tulevaisuudessa alueellisia itsehoito-ohjelmia voidaan myös integroida osaksi hyvinvointialueiden omia asiakasportaaleja.

Kansallinen itsehoito-ohjelma tuotetaan esimerkiksi useiden hyvinvointialueiden ja Terveyskylän yhteistyönä. Kansallisesta itsehoito-ohjelmasta voidaan tuottaa kaksi versiota: täysversio Omapolulle tai suppeampi versio Terveyskylän avoimelle sivustolle. Tällöin käyttäjä voi tutustua itsehoito-ohjelmaan ilman kirjautumista. Mikäli käyttäjä kokee ohjelman hyödylliseksi, hän voi kirjautua Omapolulle ja ottaa käyttöön täysversion, joka mahdollistaa esimerkiksi tehtävien tallentamisen ja oman etenemisen seurannan.

Itsehoito-ohjelmat ovat käytettävissä ilman lähetettä

Itsehoito-ohjelmat voivat sisältää esimerkiksi tietoa, pohdintatehtäviä, harjoituksia, videoita ja äänitteitä. Itsehoito-ohjelmat ovat ilmaisia ja kaikkien kansalaisten käytettävissä ilman lähetettä.

Terveyskylästä löytyy jo nyt esimerkiksi seuraavat itsehoito-ohjelmat, joita hyvinvointialueen asukkaat voivat hyödyntää itsenäisesti tai ammattilainen voi suositella ohjelmia potilailleen:

  • Painonhallinnan itsehoito-ohjelma
  • Liikkumisen aloittaminen
  • Eteenpäin kivunhoidossa
  • Luustoterveys
  • Tupakoinnin lopettaminen hyvän hoidon tukena
  • Ravitsemus riittäväksi – Estä vajaaravitsemus

Terveyskylä tukee itsehoito-ohjelman tuottamisessa

Terveyskylän palveluita käyttöönottavat hyvinvointialueet pääsevät osallistumaan Terveyskylän tiekartan suunnitteluun sekä Terveyskylä sotessa -yhteistyöryhmässä toivottujen palvelujen kehittämiseen. Tarjolla on itsehoito-ohjelmien tuottamisen verkostoja, malleja, työkaluja sekä tuki- ja ylläpitopalveluja. Esimerkiksi itsehoito-ohjelman tuottamiseen tarjotaan välineet, koulutus ja julkaisualusta. Hyvinvointialue puolestaan tekee Terveyskylän sisällöntuotantoprosessien mukaiset suunnitelmat ja käsikirjoituksen. Tästä edetään varsinaiseen sisällöntuotantoon ja laadunvalvonnan kautta sisällönsyöttöön. Julkaisun jälkeen itsehoito-ohjelmaa seurataan analytiikan avulla.

Millainen itsehoito-ohjelma sopisi teidän hyvinvointialueellenne? Mikä on alueenne suurin asiakas- tai potilasryhmä, joka hyötyisi itsehoito-ohjelmasta? Ota yhteyttä osoitteeseen info@terveyskyla.fi, niin kuulet lisää itsehoito-ohjelmista.

Terveyskylän palvelut sote-uudistuksen tukena

Hyvinvointialueet voivat hyödyntää Terveyskylän palveluita monipuolisesti ja saumattomasti osana oman alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita. Terveyskylän palveluita kehitetään yhteistyössä Suomen yliopistosairaaloiden kanssa. HUS toimii Terveyskylän palveluiden ICT-palveluiden tuottajana. Tutustu miten Terveyskylä voi vastata tarpeisiinne.