Siirry sivun sisältöön

Simpukka ry edistää tahattomasti lapsettomien asemaa

Joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden Suomessa. Simpukka ry tarjoaa vertaistukea tahattoman lapsettomuuden kokemukseen elämäntilanteesta riippumatta.

Julkaistu 10.5.2024 klo 10.18

Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, ihmissuhteisiin, talouteen ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Tahaton lapsettomuus koskettaa erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä. Lapsettomuuden taustalla voi olla terveydellinen tai elämäntilanteeseen liittyvä syy, kuten puolisoa ei ole tai puolisoiden toiveet eivät kohtaa. Joskus lapsettomuuden syytä ei saada selvitettyä.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien yhteisö ja asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, vertaistuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Simpukka ajaa muun muassa ei-kaupallisen sijaissynnytyksen laillistamista, hedelmöityshoitojen resurssien lisäämistä, tasa-arvoisen lapsiperheellistymisen mahdollistumista ja psykososiaalista tukea osana lapsettomuuden hoitopolkua.

Vertaistuesta saa voimavaroja tahattomaan lapsettomuuteen

Tahattomaan lapsettomuuteen liittyviä kohderyhmiä on useita. Näitä ovat muun muassa lasta toivovat, hedelmöityshoidoissa olevat, lapsen saaneet lapselliset lapsettomat, lahjasoluperheet, lopullisesti lapsettomat ja lapsenlapsettomuutta kokevat lapsettomat. Simpukan kautta voi löytää toisia tahatonta lapsettomuutta kohdanneita ja saada sekä antaa vertaistukea. Vertaistukea löytyy niin kasvokkain tapaavista ryhmistä kuin verkosta.

Vertaistukea saaneiden mietteitä:

“Vertaistapaaminen herätti minussa toivoa, innostumista ja uskoa omiin mahdollisuuksiini. Tapaamisesta jäi todella hyvä olo ja menen ehdottomasti toistekin.”

“On hienoa huomata, että muilla on hyvin samanlaisia kokemuksia ja tunteita kuin itsellä. Tulee olo, ettei ole yksin. Saan voimaa tapaamisista.”

Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietetään 6. – 12. toukokuuta

Tahattoman lapsettomuuden teemaviikko Lapsettomien Simpukka-viikko muistuttaa, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys. Vuonna 2024 Simpukka-viikkoa vietetään 6.-12.5. Lapsettomien Simpukka-viikolla järjestetään muun muassa vertaistukitapaamisia ja verkkoluentoja. Viikko huipentuu lauantaina 11.5.2024 kello 12-14 järjestettävään verkkotapahtumaan Tahattomasti lapsettoman ääni yhteiskunnassa - lapsettomien lauantai 30 vuotta. Simpukka ry järjestää viikon aikana somekampanjan, joka tuo tahatonta lapsettomuutta monipuolisesti esille kokemuksena ja ilmiönä. Tahaton lapsettomuus näkyy viikon aikana myös median julkaisuissa. Kirjoittaja: Janina Lehtinen, vertaistukikoordinaattori, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Etsi vertaistukea -hakukonetta päivitetään, minkä vuoksi hakukone ei ole toistaiseksi käytettävissä. Päivityksen ajan vertaistukipalveluita voi etsiä Lähellä.fi-palvelusta.