Siirry sivun sisältöön

Perheenjäsenen allergia koskettaa usein koko perhettä

Allergiat ovat yleisiä, ja niiden oireet voivat vaihdella aina lievistä jopa henkeä uhkaavaan reaktioon eli anafylaksiaan. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys jakaa tietoa ja tarjoaa vertaistukea astmaatikoille, allergisille ja heidän perheilleen.

Julkaistu 10.4.2024 klo 13.59

Ihminen voi allergisoitua mille tahansa, ja allergiat sekä niiden oireet ovat yksilöllisiä. Allergia on elimistön poikkeava tapa reagoida erilaisiin aineisiin, tavallisesti valkuaisaineisiin. Ainetta, joka aiheuttaa oireet, kutsutaan allergeeniksi, kuten esimerkiksi näin keväällä siitepöly. Siitepölyallergisia on Suomen väestössä noin 20–30 prosenttia.

Astma puolestaan on keuhkoputkien limakalvojen tulehduksellinen sairaus, johon liittyy keuhkoputkien supistelutaipumus. Astmaa sairastaa 6–9 prosenttia väestöstä, ja lisäksi arviolta 5 prosentilla on ajoittain astman kaltaisia oireita. Astma voi alkaa missä iässä tahansa.

Jos perheessä on allergiaa, astmaa tai atooppista sairautta, se usein koskettaa myös koko perhettä, esimerkiksi allerginen lapsi saattaa nukkua huonosti tai ruoka-allergia rajoittaa perheen arkea.

Apua, vinkkejä ja vertaistapaamisia allergisille

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen toiminnan tavoitteena on allergia- ja astmatietouden lisääminen allergisille ja astmaatikoille ja heidän perheilleen. Yhdistys parantaa allergia- ja astmaperheiden elämänlaatua ja toimintaedellytyksiä erilaisilla toiminnoilla kuten asiatietoluennot, vertaisryhmät ja ammattilaisten ylläpitämä allergia- ja astmaneuvonta. Yhdistys myös valvoo ja edistää astmaatikkojen ja allergisten yhteiskunnallisia etuja.

Oikea hoito on tärkeää myös allergioiden kohdalla. Yhdistyksen neuvonnasta, vertaistapaamisista ja tapahtumista saa apua ja vinkkejä allergisiin sairauksiin.

Kosmetiikan Allergiaportaali auttaa löytämään sopivat tuotteet

Yhdistys ylläpitää myös valtakunnallista kosmetiikan aineosien tietokantaa, joka auttaa allergisia ja herkkäihoisia sopivien hygienia- ja kosmetiikkatuotteiden valinnassa. Kosmetiikan Allergiaportaalin sekä ammattilaisen ylläpitämän iho- ja kosmetiikkaneuvonnan löydät osoitteesta

Runsaasti tapahtumia ympäri vuoden

Vuosittain toistuvat teemaviikot nostavat yhdistyksen aiheita esille myös valtakunnallisesti. Tänä vuonna Allergiaviikkoa vietettiin maaliskuussa, Astmatietoviikko järjestetään 6.–12.5. ja Ihoviikko on syksyllä 4.–10.11.

Astman ensitietoilta järjestetään ke 29.5. klo 17–18. Osallistua voi etänä tai yhdistyksen toimistolla Meilahdessa. Lisätiedot ilmoittumiseen löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta.

Astmarinki-vertaisryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa yhdistyksen toimistolla. Seuraavat tapaamiset ovat 16.4. ja 14.5. klo 16.00.

Tervetuloa mukaan!

Kirjoittaja: Monica Honkanen, asiantuntija ja koordinaattori, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry

Älä jää yksin, tukea on tarjolla

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys on yksi Vertaistalon Etsi vertaistukea -hakukoneesta löytyvistä yhdistyksistä. Hakukoneen avulla löytyy tietoa lähes 500 yhdistyksen vertaistukipalveluista. Vertaistalo tarjoaa tietoa, vertaistukea ja kokemustarinoita sairastuneille ja heidän läheisilleen.