Liikunta munuaissiirtopotilaalla

Kuntoilu vahvistaa kehoa kestämään lääkityksen, tulehdusten ja mahdollisten muiden lääketieteellisten komplikaatioiden aiheuttaman rasituksen.

Sairaalasta kotiutumisen jälkeen on tärkeää palata liikuntaharrastusten pariin mahdollisimman pian. Kuntoilu vahvistaa kehoa kestämään lääkityksen, tulehdusten ja mahdollisten muiden lääketieteellisten komplikaatioiden aiheuttaman rasituksen sekä ehkäisee ylipainoa, luukatoa ja lihasheikkoutta. Liikunta parantaa myös henkistä jaksamista. Jos kuntoilun ottaa tavaksi jo sairausloman aikana, on sitä helpompi jatkaa myös mahdollisen opiskelun tai työskentelyn alettua. Liikunta on aloitettava leikkauksen jälkeen varoen, ja leikkaushaavan paraneminen on otettava huomioon. Hyviä liikuntamuotoja toipumisaikana ovat muun muassa kävely ja pyöräily.

Millaista liikuntaa pitää välttää munuaissiirron jälkeen?

Raskaita nostoja tai vatsalihasten voimakasta kuormittamista tulee välttää ensimmäisinä viikkoina leikkauksen jälkeen.

  • Kortisonilääkitys altistaa akillesjänteen tulehdukselle ja repeämälle. Lajeja, joihin liittyy nopeita ja voimakkaita akillesjänteen venytyksiä (esim. tennis, sulkapallo ja salibandy) on hyvä välttää ensimmäisinä kuukausina munuaisensiirron jälkeen. Juoksuharjoittelun voi aloittaa noin 3 kuukauden kuluttua.
  • Lisääntyneen tulehdusriskin vuoksi uimahalleja ja yleisiä suihkutiloja on hyvä välttää ensimmäisinä kuukausina munuaisensiirron jälkeen.
  • Munuaissiirre sijaitsee alavatsalla melko pinnallisesti, joten kontaktilajeja on hyvä välttää, joissa alavatsa on alttiina iskuille.
  • Kun olet toipunut leikkauksesta, voit palata normaalisti harrastuksien pariin. Jos et ole aiemmin harrastanut, nyt olisi hyvä aika aloittaa liitännäissairauksien ehkäisemiseksi. Kaipaatko tukea liikunnan lisäämiseen? Tarkista vinkit tästä
liikunta; kuntouts; munuaissiirre; munuaissiirto

Kyllä

Päivitetty  3.2.2023