Kuntoutus, työ ja vapaa-aika munuaissiirron jälkeen

Tavoitteena on palata normaalielämään siirtoleikkauksen jälkeen. Tiettyjä asioita kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

Elinsiirron jälkeen on tavoitteena palata takaisin normaaliin elämään. Monet voivat aloittaa työt noin 3 kuukauden kuluttua elinsiirrosta, joskus jopa aiemminkin. Töihin paluuseen vaikuttavat ammatti, sen hetkinen työtilanne sekä mahdollinen koulutuksen ja kuntoutuksen tarve. Taloudellisesta tilanteesta tai ammatillisen kuntoutuksen mahdollisuudesta voi keskustella sosiaalityöntekijän kanssa. Munuais- ja maksaliitto järjestää sopeutumisvalmennuskursseja.

Haitarin otsikkotaso2
Lemmikkieläimet ja munuaissiirto

Eläimiltä voi tarttua ihmiseen erilaisia tulehdustauteja, ja kissojen ulosteen välityksellä leviävä toksoplasmoosi on niistä vaarallisimpia. Kissan ulosteita ei pidä käsitellä ilman suojakäsineitä. Kissojen ja koirien puremat ja raapimat voivat aiheuttaa vakavan tulehduksen, joka on aina hoidettava antibiootilla. Eläimen ei saa antaa nuolla rikkinäistä ihoa tai limakalvoja. Uusia lemmikkejä ei kannata hankkia heti munuaissiirron jälkeen. Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia lemmikkieläimien koskettelun jälkeen.

Puutarhanhoito ja munuaissiirto

Työskentely mullan kanssa aiheuttaa tulehdusriskin. Puutarhatöissä tai ruukkukasvien multaa vaihtaessa tulee käyttää suojakäsineitä. Ole myös varovainen tehdessäsi jotain erityisen likaista työtä kuten kasvien istutusta. Terve iho on paras suoja tulehduksilta.

Munuaissiirtopotilaan matkustaminen ulkomaille

Lääkärin mielipidettä kannattaa kysyä ennen pidempiä ulkomaanmatkoja. Yleensä niille ei ole estettä, kunhan munuaissiirrosta on kulunut riittävästi aikaa (vähintään 6 kuukautta). On kuitenkin suositeltavaa välttää matkakohteita, joissa saniteettiolot ovat huonot, vesi likaantunutta tai ruoka valmistetaan epähygieenisesti. Kannattaa olla erityisen tarkka siitä, mitä syö ja juo, jotta välttyisi vatsataudeilta. Koko loman ajaksi kannattaa ottaa mukaan tarpeeksi lääkkeitä ja säilyttää varalääkkeitä käsimatkatavaroissa.

Lääkäri voi kirjoittaa matkaa varten todistuksen, josta käy ilmi tarvittava lääkitys. Useimmiten kopion sairaskertomuksesta riittää, jossa on mainittu käytössä olevat lääkkeet. Todistusta voi tarvittaessa näyttää esimerkiksi sairaalahenkilökunnalle tai tullivirkailijoille, huomioiden että lääkärin kirjoitukset ovat joko suomeksi tai ruotsiksi. Kannattaa selvittää jo etukäteen mistä saa apua, jos sairastuu ulkomaanmatkan aikana. Äärimmäisen tärkeä on ottaa matkaan kaikki lääkkeet, joka tulet käyttämään ulkomailla, joten tabletteja ei jää kesken.

munuaisluovutus; lemmikki; vapaa-aika; matkustaminen; munuaissairaus; munuaissiirre; munuaissiirto

Kyllä

Päivitetty  3.2.2023