Munuaistautien riskitekijät

Munuaistauteihin ei ole yhtä ainoaa riskitekijää, ellei ole kyse perinnöllisestä munuaissairaudesta, vaan useammat tekijät yhdessä vaikuttavat riskiin.

Onko minulla suurentunut riski saada munuaistauti?

Kuvassa näytetään verenpaineen mittaus. Verenpainetta on hyvä seurata säännöllisesti, korkea verenpaine lisää munuaistaudin riskiä.

Munuaistoiminta heikkenee kaikilla iän mukana. Iän lisäksi munuaistaudin riskiä lisäävät diabetes, verenpainetauti, muu sydän- tai verenkiertoelimistön sairaus, tupakointi ja runsas ylipaino. Pieni osa munuaissairauksista on perinnöllisiä. Niistä tavallisin on rakkulamunuaistauti, jota sairastavien lapsilla on 50 prosentin riski sairastua samaan tautiin.

Miten voin itse vaikuttaa munuaistaudin riskiin?

Seuraa verenpainettasi, ja mikäli se on korkea, keskustele lääkärin kanssa verenpaineen hoidosta ja hoitotavoitteista. Sydän- ja verenkiertosairauksien riskitekijät ovat myös munuaistautien riskitekijöitä. Pysyttele normaalipainossa, vältä tupakointia ja huolehdi, että kolesterolitasosi ei ole liian korkea.

Munuaistaudin ennuste on vaihteleva. Jotkut munuaistaudit etenevät hyvin hitaasti. Huonon ennusteen merkkejä ovat nopea kreatiniinitason nousu, vaikea verenpainetauti tai runsas valkuaisvirtsaisuus.

munuaistaudit; munuaistauti; riskitekijät; Munuaissairaudet; diabetes; riski; kolesteroli; tupakointi; verenpaine

Kyllä

Päivitetty  16.12.2022