Ajankohtainen

Leikkaus ei paranna olkapään yleisintä kiputilaa

Julkaistu 12.2.2019 13.40

Leikkauksesta ei olekaan hyötyä olkapään yleisimmän kiputilan, "ahtaan olkapään" hoidossa. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli on antanut suosituksen, jossa kehotetaan välttämään vaivan leikkaushoitoa.

Olkapääkipu Avarrusleikkaus on ollut pitkään käytetty keino olkapään yleisimpään pitkittyneeseen kipuun: olkapään alaiseen kipuoireyhtymään. Vaivaa kutsuttiin aiemmin olkapään pinneoireeksi tai ahtaaksi olkapääksi.

Vastikään julkaistu järjestelmällinen tutkimuskatsaus ja meta-analyysi paljastivat, ettei avarrusleikkauksesta ole hyötyä olkalisäkkeen alaisesta kivusta kärsiville potilaille.

Kansainvälinen asiantuntijapaneeli on antanut suosituksen, jossa kehotetaan välttämään olkapään alaisesta kivusta kärsivien leikkauksia.

- Leikkaushoidosta tulisi näiden potilaiden osalta luopua, koska leikkauksissa on aina riskinsä ja koska näiden leikkausten tekeminen on terveydenhuollon voimavarojen tuhlaamista, suosituksessa todetaan.

Suosituksen laatineeseen asiantuntijapaneeliin kuului sekä kliinisen lääketieteen että metodologian asiantuntijoita mutta myös leikkauksen läpikäyneitä potilaita.

Paneelissa oli mukana kaksi suomalaista kirurgi-tutkijaa, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Lähdeoja sekä kirurgian ja käsikirurgian erikoislääkäri Teemu Karjalainen.

– Suomen kannalta tämä suositus on kiinnostava sen vuoksi, että meillä näitä avarrusleikkauksia tehdään poikkeuksellisen paljon väestöön suhteutettuna, Lähdeoja sanoo.

– Leikkausmäärät ovat kyllä viime vuosina laskeneet, mutta vuonna 2017 niitä kuitenkin tehtiin vajaat 3 000, ja olkalisäkkeen avarrus oli kahdeksanneksi yleisin tuki- ja liikuntaelimistön leikkaus.

Asiantuntijapaneelin mukaan olkalisäkkeen alaisen kivun avarrusleikkaus tuo hyötyä korkeintaan lumevaikutuksena. The British Medical Journal -lääketieteen aikakauslehdessä julkaistussa suosituksessa todetaan, että vaivan paras hoito on vielä selvittämättä.

– Mahdollisesti varsinaista tehokasta hoitoa ei edes ole, vaan vaiva paranee ajan myötä itsekseen.


Suositus löytyy BMJ:n sivuilta.