Kipu on yleensä voimakkaimmillaan heti leikkauksen jälkeen ja ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä. Kun toipuminen edistyy, myös kipu vähenee päivä päivältä ja kipulääkitystä voidaan hiljalleen vähentää.
Jokainen ihminen kokee kuitenkin kivun eri tavalla, vaikka heille olisi tehty täysin samanlainen leikkaus. Sen voimakkuuteen, kestoon ja lääkityksen tarpeeseen vaikuttavat ainakin seuraavat asiat:
Leikkaushaavan laajuus ja luonne
Potilaan geenit, jotka vaikuttavat siihen miten kivunvälitysjärjestelmä toimii ja miten kipulääkkeet vaikuttavat
Potilaan aikaisemmat kokemukset sekä odotukset kivusta
Mahdollinen ahdistus ja masennus
Ikä ja sukupuoli
Miten oikea kipulääke valitaan?
Lääkärin määräämän kipulääkityksen valintaan vaikuttavat leikkaustyyppi, kivun voimakkuus, potilaan perussairaudet, lääkitykset ja mahdolliset yliherkkyydet.
Lievään kipuun riittää suun kautta otettava mieto kipulääkitys, tulehduskipulääke tai parasetamoli. Voimakkaan kivun hoidossa potilaalle voidaan antaa vahvempaa kipulääkitystä peruslääkityksen rinnalla. Näitä ovat opioidit ja puudutukset. Yhdistämällä eri tavalla vaikuttavia lääkkeitä saadaan usein aikaan hyvä kivun lievitys ja myös haittavaikutukset jäävät vähäisiksi.
Miten lääke otetaan?
Kipulääkettä voidaan antaa potilaalle eri muodoissa, riippuen tilanteesta. Lääke voidaan antaa laskimoon, lihakseen tai suun kautta.
Laskimoon annostelu tapahtuu laskimokanyylin, eli tipan kautta. Tällä tavalla kipulääkettä annetaan yleensä vain välittömästi leikkauksen jälkeen heräämössä. Lihakseen annostelu tehdään pistämällä ja voi olla tarpeen jos kipulääkkeiden ottaminen suun kautta ei pahoinvoinnin takia onnistu. Kun potilas pystyy juomaan tai syömään, kipulääkkeet annostellaan suun kautta.