Siirry sivun sisältöön

Mistä syöpäkipu johtuu?

Syitä syöpäkipuun on monia. Itse kasvain ja sen etäpesäkkeet aiheuttavat toisinaan kipua. Mutta myös leikkaus, sädehoito ja syöpälääkkeet voivat altistaa kivulle.

Syöpäkasvaimen aiheuttama kipu

Syöpäkasvain tai etäpesäkkeet voivat vaurioittaa erilaisia kudoksia ja siten aiheuttaa kipua.

Syövän leikkaushoitoon liittyvä kipu

Heti syövän alkuvaiheessa monella potilaalla on edessä leikkaus. Leikkauksilla saavutetaan monesti hyvä lopputulos. Kivun hoidosta leikkauksen jälkeen voit lukea Kivunhallintatalon tietopaketista.

Joskus leikkauksen jälkeinen kipu pitkittyy, mikä tavallisesti johtuu hermovaurioista. Pienten hermojen vauriot leikkausalueella herkistävät keskushermostoa ja synnyttävät kivun tunteen. Suuremman hermon vaurio aiheuttaa kivun ja tuntohäiriöitä hermon hermotusalueelle. Leikkauksen jälkeinen säde- ja solunsalpaajahoito voivat myös pitkittää kipua.

Esimerkiksi reilulla puolella rintasyöpäpotilaista esiintyy pitkäaikaista kipua leikkausta ja muita hoitotoimenpiteitä seuraavan vuoden aikana.

Syövän muuhun hoitoon liittyvä kipu

Syöpäsolujen kasvua voidaan tehokkaasti pysäyttää sädehoidon, solunsalpaajien ja muiden syöpälääkkeiden avulla. Ne kaikki vaikuttavat kuitenkin myös terveiden kudosten soluihin. Voit lukea hoitojen haittavaikutuksista lisää seuraavien otsikoiden alta.

Kun syöpäkasvain vaurioittaa kehon kudosta, hermosolut reagoivat ja alkavat lähettää kipuviestejä kohti aivoja. Kipua välittävät hermosolut reagoivat syöpäsolujen erittämiin, tulehduksesta ja kudosvauriosta viestiviin välittäjäaineisiin. Syöpäsolujen välittämät aineet vaikuttavat niitä ympäröivään terveeseen kudokseen monin tavoin, muun muassa lisäämällä sen happamuutta.

Syöpä saattaa myös vaurioittaa kipua välittävien hermosäikeiden rakennetta, esimerkiksi tuhoamalla hermosäikeitä ympäröivän suojakerroksen. Luukudoksessa syöpäsolut aiheuttavat luun rakenteen ja lujuuden heikkenemistä, mikä aiheuttaa kipua luuta kuormittaessa.

Lisää tietoa kivun kokemisesta

Sädehoito voi vaurioittaa myös tervettä kudosta. Esimerkiksi suun, nielun ja suoliston limakalvot saattavat ärtyä ja rikkoutua pitkän sädehoitojakson aikana.

Limakalvojen ärsytys aiheuttaa kipua esimerkiksi niellessä tai suolen toiminnan yhteydessä. Limakalvojen ärsytysoireet paranevat sädehoidon päätyttyä ja kipu häviää.

Sädehoito voi vaurioittaa hermopunosta

Joskus sädehoito aiheuttaa vaurioita hermopunoksessa. Vaurioita esiintyy vain muutamalla prosentilla syöpäpotilaista. Oireisiin kuuluu kipu, puutuminen ja lihasheikkous hermon alueella. Joskus oireet ilmaantuvat vasta 2–4 vuoden jälkeen sädehoidosta.

Vaurioita hermopunoksessa voi ilmetä rinta-, keuhko- tai imusolmukesyövän sädehoidon seurauksena. Joskus niitä esiintyy myös lantion hermopunoksessa, esimerkiksi paksu-, peräsuoli- ja gynekologisen syövän sädehoidon jälkeen. Nämä ovat kuitenkin yläraajojen hermopunosvaurioita harvinaisempia.

Hermopunosvauriot ovat viime vuosina vähentyneet sädehoitomenetelmien kehityksen ansiosta.

Solunsalpaajat eli sytostaatit ovat yleinen lääke syöpähoidossa. Niillä tuhotaan syöpäsoluja. Osa solunsalpaajista aiheuttaa pienten tuntohermosäikeiden toimintahäiriöitä. Hermoärsytyksen tavallisimpia oireita ovat raajojen pistely, puutuminen, kömpelyys ja joskus kipu. Yleisemmin näitä oireita esiintyy alaraajoissa, mutta joskus myös ylärajoissa. Oireet painottuvat raajojen ääreisosiin.

Lääkäri voi tehdä solunsalpaajien annosteluun muutoksia, jos hermoärsytykseen viittaavat oireet ovat voimakkaita. Valtaosalla potilasta oireet häviävät hoidon päätyttyä. Joskus kipu ja muut oireet voivat jatkua pitempään.

Rintasyövän hormonihoito voi usein aiheuttaa nivelkipua. Kipua esiintyy useimmiten käsien ja jalkojen pienissä nivelissä ja se tuntuu särkynä ja liikearkuutena.

Päivitetty 15.8.2018