Siirry sivun sisältöön

Tavallisia pitkäaikaisia kiputiloja

Tavallisia kroonisia eli pitkäaikaisia kiputiloja ovat mm. selkäkipu, polven ja lonkan nivelrikko, olkapään kipu, neuropaattinen eli hermovauriokipu, päänsärky ja pään alueen kivut, luukato sekä nivelreumaan liittyvät kivut.

Perustietoa pitkäaikaisen kivun hoidosta löydät Käypä hoito -suosituksen potilasversiosta

Selkävaivat ovat suurin yksittäinen tuki- ja liikuntaelimistön oireiden ryhmä. Kolme neljästä yli 30-vuotiaasta suomalaisesta on kokenut vähintään yhden selkäkipujakson elämänsä aikana. Puolella aikuisista on yli viisi selkäkipu-jaksoa elämänsä aikana.

Suuri osa alaselkäkivusta on lievää ja ohimenevää. Lievän selkäkivun ehkäisyssä ja hoidossa itsehoito on olennaisessa osassa.

Pitkittyneistä selkäkivuista valtaosalle ei löydy syytä. Kun syytä kipuun ei tarkkojen tutkimustenkaan jälkeen löydy, kysymys on epäspesifistä kivusta.

Selkäkivun hoito riippuu kivun voimakkuudesta, kestosta ja kivun taustalla olevasta syystä. Epäspesifiseen selkäkipuun tarvitaan kuntouttavaa hoitoa - liike on lääkettä.

Seuraavista linkeistä löydät lisää tietoa erilaisten selkäkipujen hoidosta.

Nivelrikko on yleisin nivelsairaus. Nivelrikko lisääntyy voimakkaasti iän myötä. Lievä nivelrikko aiheuttaa ajoittaista kipua ja jäykkyyttä nivelissä. Nivelrikon vaikeutuessa oireet lisääntyvät ja vaikuttavat liikuntakykyyn.

Jos kärsit nivelrikosta voit itse tehdä monia asioita siihen liittyvän kivun lievittämiseksi ja toimintakykysi parantamiseksi. Lisää tietoa nivelrikosta ja siihen liittyvän kivun hoidosta löydät seuraavista materiaaleista.

Olkapään ja yläraajan kiputilat ovat yleisiä erityisesti työikäisillä. Olkapään pitkäaikainen kipu ja liikerajoitus voi johtua monista eri syistä. Jänneongelmat ovat tavallisin syy olkapään pitkäaikaiseen kipuun.

Olkapään jänneongelmat ja niiden hoito

Yläraajan rasitusperäiset nivelvaivat ovat erityisesti työikäisten aikuisten ongelmia. Rasitusvaivojen ehkäisyssä ja hoidossa voit tehdä monia asioita itse seuraavien ohjeiden avulla.

Neuropaattinen kipu eli hermovauriokipu syntyy kipua välittävän hermojärjestelmän vaurion tai sairauden seurauksena. Hermovauriokipua esiintyy muutamalla prosentilla väestöstä.

Yksittäisen ääreishermon vaurio voi syntyä vamman tai leikkauksen seurauksena. Diabetes sekä tietyt lääkkeet, erityisesti syöpäsairauksien hoitoon käyttävät solunsalpaajat voivat aiheuttaa käsien ja jalkaterien ääreishermojen vaurion eli polyneuropatian. Vyöruusun seurauksena voi syntyä kehon toiselle puolelle tietyn hermon alueelle tuleva hermovauriokipu. Selän välilevyn tyrään voi liittyen yhden tai useamman hermojuuren kipu.

Hermovauriokivun oireita ovat kipu ja tuntohäiriöt tietyn hermon tai hermojuuren hermottamalla alueella. Tuntohäiriöt voivat olla joko tunnon heikentymistä (tunnottomuus) tai tunnon herkistymistä (kosketus voi muuttua kivuliaaksi).

Tietoa neuropaattisen kivun hoidosta

Päänsärky on tuttu oire lähes jokaiselle meistä. Päänsärkyjä on monenlaisia. Jännityspäänsärystä kärsii lähes puolet ihmisistä elämänsä aikana. Migreeni puolestaan on noin joka kymmenellä ihmisillä. Purentaelinperäiset oireet ovat myös yleisiä pään alueen kipujen syitä.

Luukato eli osteoporoosi on luuston sairaus, joka aiheuttaa luun tiheyden ja laadun heikkenemistä. Heikkenemisen seurauksena luut voivat murtua tavanomaista helpommin esimerkiksi kaatumisen seurauksena. Osteoporoosin aiheuttamien murtumiin liittyvää kipua hoidetaan ensisijaisesti osteoporoosilääkkeillä. Tarvittaessa käytetään lisäksi kipulääkkeitä.

Nivelreuma on tulehduksellinen nivelsairaus, joka aiheuttaa nivelten heikkoutta, jäykkyyttä ja kipua.

Päivitetty 20.12.2018