Siirry sivun sisältöön

Akuutti eli äkillinen kipu

Akuutti eli äkillinen kipu on elimistön suojamekanismi.

Akuutilla kivulla tarkoitetaan äkillistä kipua, jota voi esiintyä monenlaisissa tilanteissa. Akuuttia kipua aiheuttavat esimerkiksi:

  • erilaiset vammat, kuten nilkan nyrjähdys tai murtuma

  • tulehdukset, kuten korvatulehdus tai umpilisäkkeen tulehdus

  • leikkaukset.

Yleensä akuutin kivun syy on tiedossa ja kipu lievittyy, kun sen aiheuttanut syy hoidetaan. Jos kipu on lievää ja syy on tiedossa, sitä voidaan hoitaa oireenmukaisesti tarvittaessa otettavilla kipulääkkeillä. Kipulääkkeiden rinnalle suositellaan käytettäviksi lääkkeettömiä hoitokeinoja kuten kylmähoitoa, rentoutumista tai huomion siirtämistä pois kivusta esimerkiksi lukemalla tai musiikkia kuuntelemalla. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattihenkilöön oman asuinpaikkasi ohjeiden mukaan.

Milloin pitää hakeutua lääkäriin akuutissa kivussa?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos

  • kivun syy ei ole selkeästi tiedossa

  • akuutti kipu on voimakasta tai pitkittyy

Tarvittavat tutkimukset ja sopivat hoitovaihtoehdot riippuvat tilanteesta ja niihin vaikuttavat esimerkiksi potilaan mahdolliset muut sairaudet. Voimakas äkillinen kipu, jonka syy on tuntematon, edellyttää aina terveydenhuollon ammattihenkilön pikaista arviota.

Kuinka akuuttia kipua hoidetaan?

Akuutin kivun hoitoon valittava lääkitys perustuu kivun voimakkuuteen ja mekanismiin, sekä potilaan mahdollisiin muihin sairauksiin ja niiden hoitoon. Hoitamalla akuutti kipu tehokkaasti vähennetään kudosvaurion aiheuttamaa stressiä ja siihen liittyviä haitallisia vaikutuksia elimistössä, edistetään toipumista ja estetään kivun pitkittymistä.

Leikkauksen jälkeinen kipu on yksi äkillisen kivun muoto.

Päivitetty 10.6.2024