Siirry sivun sisältöön

Akuutti eli äkillinen kipu

Akuutti eli äkillinen kipu on elimistön suojamekanismi.

Akuutti kipu tarkoittaa äkillistä kipua ja sitä voi esiintyä monenlaisissa tilanteissa. Akuuttia kipua aiheuttavat esimerkiksi:

  • erilaiset vammat, kuten nilkan nyrjähdys tai murtuma

  • tulehdukset, kuten korvatulehdus tai umpilisäkkeen tulehdus

  • leikkaukset

Yleensä akuutin kivun syy on tiedossa ja kipu lievittyy, kun sen aiheuttanut syy hoidetaan. Jos kipu on lievää ja syy on tiedossa voit hoitaa sitä oireenmukaisesti tarvittaessa otettavilla kipulääkkeillä. Kipulääkkeiden rinnalla kannattaa käyttää lääkkeettömiä hoitokeinoja kuten kylmähoitoa, rentoutumista tai huomion siirtämistä pois kivusta esimerkiksi lukemalla tai musiikkia kuuntelemalla.Jos olet epävarma akuutin kivun hoidosta niin ota yhteyttä terveydenhuollon ammattihenkilöön oman asuinpaikkasi ohjeiden mukaan.

Milloin pitää hakeutua lääkäriin akuutissa kivussa?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos

  • kivun syy ei ole selkeästi tiedossa

  • akuutti kipu on voimakasta tai pitkittyy

Tarvittavat tutkimukset ja sopivat hoitovaihtoehdot riippuvat tilanteesta ja potilaan muista sairauksista. Voimakas äkillinen kipu, jonka syy on tuntematon, edellyttää aina terveydenhuollon ammattihenkilön pikaista arviota.

Kuinka akuuttia kipua hoidetaan?

Akuutin kivun hoitoon käytettävä lääkitys valitaan kivun voimakkuuden ja mekanismin sekä potilaan muiden sairauksien mukaan. Hoitamalla akuutti kipu tehokkaasti vähennetään kudosvaurion aiheuttamaa stressiä ja siihen liittyviä haitallisia vaikutuksia elimistössä, edistetään toipumista ja estetään kivun pitkittymistä.

Leikkauksen jälkeinen kipu on yksi äkillisen kivun muoto.

Päivitetty 16.8.2017