Siirry sivun sisältöön

Syöpäkipu syövän eri vaiheissa

Kipu ei aina kerro miten pitkälle syöpä on edennyt tai miten pitkään syöpäkipu tulee jatkumaan. Alla voit lukea esimerkkejä kehon alueista, joissa kasvaimet tavallisesti aiheuttavat kipua heti syövän alussa ja syövän edetessä.

Syöpäkipu syövän alkuvaiheessa

Noin neljäsosalla syöpään sairastuvista on kipua jo sairauden toteamisvaiheessa. Kivun ilmaantuminen riippuu syöpäkasvaimen sijainnista ja koosta. Esimerkiksi ihosyövät ja rinnan tai eturauhasen pienet syöpäkasvaimet eivät yleensä aiheuta lainkaan kipua.

Haiman, mahalaukun sekä jo toteamisvaiheessa luustoon etäpesäkkeitä lähettäneessä syövässä kipu on usein ensioire. Kipu on tavallista myös kun syöpäkasvain on lähellä hermokudosta, ahtauttaa mahasuolikanavaa tai virtsateitä, aiheuttaa haavaumia limakalvolle tai kasvaa luussa.

Syövän toteamisvaiheessa ilmaantunut kipu ei tarkoita, että kipu olisi jatkuvaa. Ensimmäiset hoitotoimenpiteet lievittävät sitä tavallisesti. Esimerkiksi nielemistä vaikeuttavan ruokatorven syövän tai haimatiehyitä ahtauttavan syövän leikkaushoito voi poistaa kivun lähes kokonaan.

Kipu edenneessä syövässä

Syöpäkipu on yleinen oire silloin, kun syöpä uusiutuu tai lähettää etäpesäkkeitä muihin osiin kehoa. Pitkälle edenneen syöpäsairauden loppuvaiheissa suuri osa potilaista kärsii kivuista.

Edenneessä syövässä kivun esiintyvyys vaihtelee kasvaimen tyypin ja sijainnin mukaan. Tavallisimmin kipua aiheuttavat luussa kasvavat tai luustoon etäpesäkkeitä muodostavat syövät. Pienet etäpesäkkeet imusolmukkeissa, keuhkoissa, maksassa tai vatsaontelossa eivät usein aiheuta kipua.

Suuremmat, esimerkiksi maksaa ympäröivää sidekudoskapselia venyttävät tai keuhkopussiin kiinnittyvät etäpesäkkeet voivat oireilla ylävatsa- tai kylkikipuna. Kohtauksittainen, ajoittain voimakas syöpäkipu, voi johtua vatsaontelon etäpesäkkeiden aiheuttamista tukoksista mahasuolikanavassa tai virtsateissä.

Pahanlaatuisissa verisairauksissa, joihin ei liity kasvaimia, kipu on harvinaista.

Onko kivun pitkittyminen merkki syövän etenemisestä?

Kaikki syöpäpotilaan kokema kipu ei liity itse syöpäkasvaimeen. Kipu ei siis aina tarkoita, että syöpä olisi edennyt pitkälle.

Joillekin potilaille syövän hoitotoimenpiteet voivat aiheuttaa pitkittynyttä kipua, vaikka syöpä olisikin täysin parantunut. Syövän sairastanut henkilö saattaa myös kärsiä muun vaivan aiheuttamasta pitkäaikaisesta kivusta, kuten päänsärystä, selkäkivusta tai nivelten arkuudesta.

Jos kipu on uudessa paikassa tai hyvin voimakasta, kannattaa aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Päivitetty 14.8.2017