Siirry sivun sisältöön

Tietoa ikääntyvän ihmisen kivusta

Iän myötä kivut usein lisääntyvät. Keho kuluu käytössä ja siihen voi liittyä tuki- ja liikuntaelinten sekä nivelten kipua. Myös hermosärky ja leikkauksen jälkeinen kipu ovat tyypillisiä vaivoja.

Elimistön ikääntyessä fysiologiset muutokset heikentävät monien lääkkeiden sietoa. Lääkkeet voivat olla haitallisia tai niistä tulee herkemmin sivuvaikutuksia kuten huimausta tai pahoinvointia.

Pitkäaikaissairauksiin littyvä lääkitys saattaa olla jonkin kipulääkkeen käytön este. Monelle tuttu esimerkki on eteisvärinän aivoinfarkteja estävän verenohennuslääkkeen käyttö, jonka aikana tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää.

Apua lääkkeettömistä hoitokeinoista

Monenlaiset lääkkeettömät kivunhallintakeinot ovat nousevassa suosiossa. Vaikeassa kivussa ne harvoin auttavat yksinään, mutta tukevat päivittäistä jaksamista ja ylläpitävät toimintakykyä. Ikäihmisillä tulisikin kokeilla laajasti lääkkeettömiä hoitokeinoja lääkehoitojen rinnalla.

Sopiva rasitus tukee toimintakykyä

Fyysinen aktiivisuus on tärkeimpiä kipua vaimentavia mekanismeja elimistössä. Sekä kestävyysurheilun, että voimaharjoittelun on osoitettu parantavan kivunhallintaa. Monesti kipu kuitenkin rajoittaa liikuntakykyä ja näin muodostuva noidankehä käynnistyy.

Ennen esimerkiksi uskottiin, että nivelrikossa ainoastaan kuormituksen vähentäminen auttaa. Nykyään on jo paljon tutkimuksia, jotka osoittavat, että säännöllinen nivelen kuormittaminen vahvistaa ja ylläpitää nivelen toimintaa vielä myöhäisemmälläkin iällä.

Joskus on kiputuntemusta ja toimintakykyä on hyvä ajatella erillisinä asioina. Usein kipuja ei saada kokonaan pois ja tällöin onkin tärkeää pysyä liikkeessä kivuista huolimatta, sillä muuten kipeä kehonosa jäykistyy, hidastuu ja heikkenee. Sen seurauksena on kipujen lisäksi huono toimintakyky.

Päivitetty 15.11.2021