Siirry sivun sisältöön

Hoidon tavoitteet

Pitkäaikainen kipu vaikuttaa usein elämään monella tasolla. Sen vuoksi hoidossa hyödynnetään useita hoitomuotoja ja lähestymistapoja, jotta kipua ja sen seurauksia saadaan parhaiten lievitettyä.

Esimerkiksi tällaisia osatavoitteita voi olla pitkäaikaisen kivun hoidossa (kuva suurenee klikkaamalla). Jokaisen pitkäaikaisen kivun potilaan kiputilanne on erilainen ja siksi myös osatavoitteet suunnitellaan yksilöllisesti.

Pitkäaikaisen kivun hoidossa saavutetaan harvoin täysi kivuttomuus. Kipua saadaan usein kuitenkin vähennettyä. Kivun lievittämisen ohella pyritään palauttamaan elämänlaatu ja toimintakyky kohti entistä tasoa. Tämä tavoite on pitkän aikavälin tavoite.Realistinen aikajänne sen saavuttamiselle on pikemminkin useita kuukausia tai joskus jopa vuosia, riippuen jokaisen yksilöllisestä tilanteesta.

Osatavoitteet auttavat matkalla

Hoitoa auttaa osatavoitteiden suunnitteleminen. Pitkäkestoisen kivun yhteydessä tavallisia osatavoitteita ovat esimerkiksi lääkehoidon saaminen parhaalle mallille, unen korjaaminen, mielekkäiden tekemisten saaminen takaisin arkipäivään tai kipuun liittyvän kuormittuneisuuden vähentäminen.

Osatavoitteita on hyvä olla useampi, sillä jos yhden kanssa ollaan jumissa, voidaan ryhtyä edistämään seuraavaa. Osatavoitteet löytyvät sen myötä, kun käydään läpi huolellisesti kivun kehittyminen ja mietitään millä kaikin tavoin kipu on vaikuttanut itseen ja elämään.

Päivitetty 10.8.2017