Kipulääkitys suunnitellaan yksilöllisesti
Kipulääkitys on tärkeä osa pitkäaikaisen kivun hoitoa. Lääkehoito suunnitellaan aina yksilöllisesti huomioiden kipulääkityksen turvallisuus. Lääkevalintoihin ja annostuksiin vaikuttavat kivun voimakkuuden ja luonteen lisäksi potilaan perussairaudet ja muu lääkitys. Lääkehoidon onnistumiseksi on tärkeää, että hoitosuhde on avoin ja luottamuksellinen.
Lääkäriltä ja sairaanhoitajalta saat tietoa sinulle suunnitellusta kipulääkityksestä ja sen parhaasta käyttämisestä. Tärkeitä asioita ovat esimerkiksi:
miksi kyseinen lääkitys on sinulle valittu ja kuinka se vaikuttaa
milloin ja miten kipulääkettä käytetään
onko kyseessä pysyväksi suunniteltu vai määräaikainen kipulääkitys
milloin lääkkeen vaikutus alkaa
minkälaisia haittavaikutuksia kipulääkkeeseen voi liittyä ja miten niiden kanssa voi pärjätä
liittyykö lääkkeen käyttöön laboratorioseurantaa tai muuta erityistä.
Hyvä tietää lääkehoidon rakentumisesta
Sopivan kipulääkityksen löytäminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Pitkäaikaista kipua hoidetaan pääsääntöisesti säännöllisesti otettavilla kipulääkkeillä. Kun kipu on jatkunut jo pidempään, on harvoin mahdollista viedä kipua nopeasti pois kipulääkkeillä. Sopivan kipulääkityksen rakentaminen vaatii aikaa.
Usein kipulääkitys aloitetaan pienellä annostuksella, ja annosta nostetaan lääkärin ohjeen mukaan määrävälein. Se, kuinka nopeasti lääkkeen annosta nostetaan, riippuu lääkkeestä ja potilaasta.
Säännöllisesti otettavat kipulääkkeet kannattaa ottaa joka päivä samaan aikaan. Näin lääkkeen vaikutus elimistössäsi pysyy tasaisena. Kipulääkkeen kanssa samanaikaisesti otetut muut lääkkeet sekä ruokailu voivat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen tai sivuvaikutusten ilmenemiseen. Tarkista lääkkeen mukana tulevasta ohjeesta, apteekista tai hoitopaikastasi, otetaanko sinulle määrätty lääke tyhjään vatsaan vai aterian yhteydessä.
Pysy ajan tasalla lääkehoidostasi
Pyydä hoitavalta lääkäriltä lääkehoitokortti, johon on merkitty selkeästi kipulääkkeen nimi, lääkkeen annostus ja lääkkeen oton ajankohta. Lääkehoidosta vastaava lääkäri tulee olla selvästi sovittuna. Lääkkeiden hakeminen useammalta lääkäriltä voi sotkea kipulääkityksen ja altistaa sinut sivuvaikutuksille.
Hallitse kipulääkkeiden haittavaikutukset
Lääkkeistä voi tulla haittavaikutuksia. Kipulääkityksen aiheuttamat haittavaikutukset ilmenevät usein lääkehoidon alussa. Tämän vuoksi kipulääke aloitetaan yleensä pienellä annoksella ja annosta nostetaan asteittain. Näin parannetaan lääkkeen siedettävyyttä ja vähennetään haittavaikutuksia.
Hyödyt kipulääkkeestä tulevat usein vasta myöhemmin. Kipulääkettä tuleekin käyttää riittävän pitkään, yleensä seuraavaan sovittuun hoitokontaktiin asti, hyödyn arvioimiseksi. Vaikkei kipu heti lievity, älä nosta annostusta omatoimisesti äläkä lopeta kipulääkettä ottamatta yhteyttä sinua hoitavaan terveydenhuollon yksikköön.
Haittavaikutusten lievittäminen on yksi syy lääkityksen asteittaiseen rakentamiseen. Haittavaikutuksia, kuten suun kuivumista tai ummetusta, voidaan helpottaa - lue lisää:
Mikä herättää usein kysymyksiä?
Seuraavassa voit tutustua kysymyksiin, jotka tulevat usein esille sairaanhoitajan vastaanotolla ja puhelinneuvonnassa.
Mikä Omakanta on?
Omakanta on lakisääteinen kansalaisten henkilökohtainen verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja hoidostasi ja lääkityksestäsi. Palvelua pääset käyttämään Kanta-palvelujen verkkosivuilta sekä osoitteessa omakanta.fi. Kirjautuaksesi sinulla tulee olla pankkitunnukset, sähköinen henkilökortti (HST-kortti) tai mobiilivarmenne.Omakanta hyödyntää muita Kanta-palveluja. Terveydenhuolto on liittynyt Kanta-palveluihin, joten tallennetut tiedot näkyvät kansalaiselle. Sieltä näet reseptit, hoitoon liittyvät kirjaukset, laboratorio- ja röntgentutkimukset. Palvelun käyttäjänä sinulla on pääsy informaatioiden, suostumusten ja luovutuskieltojen hallintaan sekä tahdonilmaisuihin. Näet myös sekä reseptien että terveystietojesi luovutukset Kanta-palveluista. Omakannan kautta pääset kirjautumaan myös Kelan asiointipalveluun.